Централната банка на Турция за пореден път драстично повиши основния

...
Централната банка на Турция за пореден път драстично повиши основния
Коментари Харесай

Турската централна банка повиши ударно основната лихва в опит да обуздае инфлацията

Централната банка на Турция за следващ път фрапантно увеличи главния % - с 500 базисни пункта до 30%, оповестиха от пресслужбата на регулатора. Това е четвъртото нарастване на ставката от края на юни насам.

Турската лира поевтиня до 27.10 за $ след решението, което бе предстоящо и удостовери готовността на банката да увеличи лихвите още повече.

" Комитетът [по парична политика] реши да продължи процеса на стягане на паричната политика, с цел да дефинира курс за допустимо най-скоро понижаване на инфлацията, да консолидира инфлационните упования и да управлява утежняването на ценовата политика ", се споделя в изказването на регулатора. Турската централна банка също даде обещание " уверено да употребява " всички принадлежности, с които разполага, с цел да стабилизира инфлацията на ниско равнище.

От институцията обясниха, че индикаторите за инфлация през юли-август са били по-високи от предстоящото, а високото вътрешно търсене, постоянното повишаване на цените в бранша на услугите и петрола, както и влошаващите се инфлационни упования на популацията и бизнеса основават спомагателни опасности за напредък на инфлацията.

В същото време месечната инфлация има наклонност към закъснение на темпото на повишение, като съгласно регулатора инфлацията към края на годината ще бъде покрай горната граница на прогнозния диапазон.

През октомври 2022 година инфлацията в Турция доближи 85.5%, най-лошата от 25 години. След като Турската централна банка спря намаляването на лихвите през януари 2023 година, инфлацията се забави. През май 2023 година той е бил 39.59%, а през юни - 38.21% при цел 5% годишно.

" Преките задгранични вложения, подобряването на изискванията за външно финансиране, продължаващият напредък на валутните запаси, позитивното влияние на приходите от туризъм върху салдото по настоящата сметка и възходящото вътрешно и външно търсене на активи, деноминирани в турски лири, ще допринесат доста за повишение на ценовата непоклатимост ", уверени са централните банкери в Турция.

В началото на юни, откакто беше избран отново, президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи нов началник на централната банка - 44-годишната Хафизе Гайе Еркан. Международни специалисти приветстваха решението, защото Еркан е считана за последовател на обичайна лихвена политика.

През юни Турската централна банка увеличи лихвата за първи път от март 2021 година, като съвсем се удвои - от 8.5 на 15%. Още тогава обаче доста специалисти предизвестиха, че тези ограничения са незадоволителни.

На 21 юли турският регулатор увеличи лихвения % с 250 базисни пункта - до 17.5%.

На 24 август последва трето покачване, и то с впечатляващите 750 базисни пункта - до 25%.

Днешното покачване " прави задоволително, с цел да покаже ангажираност с ортодоксалната промяна на политиката на лихвените проценти, само че няма да е задоволително за усмиряване на инфлацията в кратковременен проект. Все още ще би трябвало да се изтърпи още малко болежка ", сподели за " Ройтерс " Хаснаин Малик, ръководещ шеф за финансовата тактика на нововъзникващи и гранични пазари в Tellimer.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР