Централната банка на Турция преразгледа своята прогноза за инфлацията в

...
Централната банка на Турция преразгледа своята прогноза за инфлацията в
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция наближава своя пик – централната банка готова да затяга мерките

Централната банка на Турция преразгледа своята прогноза за инфлацията в края на годинатa, сигнализирайки за подготвеност за използване на спомагателни ограничения за стягане на паричната политика, защото инфлацията наближава връх от до 75%.

Управителят Фатих Карахан, говорейки по време на презентация в Анкара, разгласи, че в този момент централната банка чака инфлацията да доближи 38% до края на 2024 година по отношение на предходната прогноза от 36%, като резервира прогнозата за идната година от 14%. Тези прогнози се преглеждат като цели, които акцентират задължението за битка с инфлацията с решителни дейности.

Карахан повтори решимостта на централната банка да употребява всички нужни ограничения за справяне с инфлацията, като приписва корекцията на вероятностите на по-силното от предстоящото вътрешно търсене.

Въпреки преразглеждането, вероятността остава по-оптимистична спрямо множеството анализатори, интервюирани от Bloomberg, като горната граница на диапазона на прогнозата остава непроменена на 42%.

Това допуска, че централната банка е надалеч от обмислянето на понижаване на лихвените проценти след поредност от нападателни ограничения за стягане, които доведоха до нарастване на референтния лихвен % от 8.5% на 50% от юни предходната година.

Карахан акцентира решимостта на централната банка да предотврати трайно утежняване на вероятностите за инфлация, потвърждавайки уговорката си за поддържане на строга позиция на паричната политика, до момента в който инфлацията се изравни с целевите равнища.

Представянето съответствува с упования пик на инфлацията в Турция , последван от еволюционен спад, започващ от юни, воден от статистическите резултати от високата базова година през 2023 година и последствията от девет покачвания на лихвите. Въпреки тези фактори, нарасналите инфлационни упования и мощното вътрешно търсене слагат непрекъснати провокации.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР