Централната банка на Турция отново изненада пазарите с решението си

...
Централната банка на Турция отново изненада пазарите с решението си
Коментари Харесай

При над 80% инфлация Турция отново изуми с лихвите

Централната банка на Турция още веднъж изненада пазарите с решението си в четвъртък да понижи главния си лихвен %, макар че инфлацията в страната скочи над 80%, предава CNBC. Отговорните за паричната политика в страната взеха решение да го понижат със 100 базисни пункта, което значи намаляване на бенчмарка за назад изкупуване от 13% на 12%.

Това се случва, откакто през август в Турция бе записана 80.2% инфлация. Тя се форсира към този момент 15 следващи месеца и е на най-високото си равнище от 24 години.

Турция понижи лихвите със 100 базисни пункта и през август, а от края на 2021 година последователно ги намали с 500 базисни пункта, поставяйки началото на валутна рецесия.

В изказване на централната банка на Република Турция се споделя, че тя е „ оценила, че обновеното равнище на политика е съответно при актуалната вероятност “. От там се стимулират, че съкращаването е належащо, защото растежът и търсенето не престават да се забавят. Цитира се и „ нарастващ геополитически риск “, както и се дава прогноза за иден „ развой на дефлация “ на фона на подхванатите ограничения.

Посоката на политиката на Турция от дълго време изумява вложители и икономисти, които споделят, че отводът от стягане е резултат от напън от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Той от дълго време се опълчва на повишението на лихвените проценти и настойчиво пази своята неортодоксална икономическа идея, като упорства, че понижаването на лихвите е методът да се смъкна инфлацията.

Продължилата месеци акция за непрестанно намаление на лихвените проценти – до момента в който комерсиалният недостиг и дефицитът по настоящата сметка на Турция се усилват, а нейните валутни запаси понижават – вместо това изпрати турската лира в дълголетен застой.

Националната валута на страната е изгубила повече от 27% от цената си по отношение на $ досега и 80% през последните пет години. След оповестяването на решението на банката за лихвените проценти валутата падна с четвърт процентен пункт, търгувайки се на рекордно ниско равнище от 18.379 за $.

Много икономисти предвиждат по-нататъшен спад на лирата. Базираната в Лондон Capital Economics планува спад до 24 по отношение на зелените пари до март 2023 година „ Пространството за по-нататъшно облекчение става все по-ограничено заради натиска, който това оказва върху лирата и действителните лихвени проценти “, разяснява Лиъм Пийч, старши икономист на компанията за разрастващите се пазари.

Турция има огромен недостиг по настоящата сметка и е станала подвластна от притока на непознат капитал, с цел да го финансира. Валутните запаси в Турция са толкоз ниски, че централната банка в действителност не е в положение да се намеси. “

В един миг доверието ще падне толкоз ниско, че тези жизненоважни притоци евентуално ще пресъхнат, предизвести Пийч. „ Допълнителното понижаване на лихвените проценти затруднява Турция да притегли тези финансови потоци “, сподели още той.

Междувременно Ердоган остава оптимист, като предвижда, че инфлацията ще спадне до края на годината. „ Инфлацията не е непреодолима икономическа опасност. Аз съм икономист “, подсети президентът по време на изявление във вторник. Ердоган не е икономист по обучение, напомня CNBC.

Турците евентуално ще продължат да се борят, защото главните им разноски за живот нарастват, а продължаващата война на Русия в Украйна трагично утежни инфлацията на цените на стоките и силата в международен мащаб. Но в последна сметка, сподели Ерик Майерсон, старши икономист в основаната в Стокхолм Handelsbanken Capital Markets, „ най-належащият проблем е неприятното ръководство на вътрешната стопанска система от страна на ръководещия режим “.
Избори на хоризонта?
Майерсон и други анализатори считат, че решенията на Ердоган се дължат главно на изборите през идната година. „ Като се имат поради идните избори, ще остане несъразмерен фокус върху поддържането на краткосрочния стопански напредък, оказвайки спомагателен прогресивен напън върху инфлацията, както и върху лирата “, сподели той.

Способността на турското държавно управление да предотврати по-дълбока финансова рецесия може да наподобява като триумф, само че по-важният му неуспех е бавното задушаване на икономическия капацитет на страната. “

Правителството на Ердоган също започва няколко разходни плана преди изборите, в това число ограничения за облекчение на сметки за комунални услуги и избухлив план за обществени жилища, показва Джан Селчуки, ръководещ шеф в Istanbul Economics Research & Consultancy.

„ Мисля, че ще видите в допълнение повишаване на инфлацията, само че това, на което държавното управление разчиташе, ще бъде договорка с Русия за приемане на по-евтин газ, с цел да помогне най-малко на недостига по настоящата сметка от страна на енергетиката “, сподели Селчуки, напомняйки на задълбочената връзка сред Ердоган и съветския президент Владимир Путин.

Но мисля, че последните събития изложиха тази договорка на риск, тъй че мисля, че ще забележим по-нататъшно обезценяване на лирата и увеличение на инфлацията “, сподели той.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР