Централната банка на Индия започна пилотна програма за национална цифрова

...
Централната банка на Индия започна пилотна програма за национална цифрова
Коментари Харесай

Индийската централна банка стартира пилотна програма за дигитална рупия

Централната банка на Индия стартира пилотна стратегия за национална цифрова валута във вторник, позволявайки на девет банки да я употребяват за сетълмент на преводи на вторичния пазар с държавни скъпи бумаги, съобщи Блумбърг.

Дигиталната рупия ще бъде пусната тестово в границите на един месец за приложимост на дребно в определени локации и за подбрани консуматори, заяви Индийската централна банка.

Ограниченото стартиране идва ден откакто паричните управляващи на Сингапур разкриха тествания на цифрова версия на своя локален $. Централните банки на Китай, еврозоната, Бахамските острови и други опитват в тази област, до момента в който доста други изследват способи за потушаване на опасността за финансовата непоклатимост от частните цифрови валути.

„ Това ще даде на потребителите същото преживяване при работа с валута в цифрова форма, без никакви опасности, свързани с частните криптовалути “, сподели ИЦБ  по-рано.

Дигиталните валути на централните банки (CBDC) предоставят преимуществата на виртуалните валути, като в това време обезпечат отбрана на потребителите „ посредством отбягване на нездравословните обществени и стопански последствия от частните цифрови валути “., показват от баката.

Банките, които ще извършват пилотния план в началната фаза, ще бъдат State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank Ltd., Kotak Mahindra Bank, Yes Bank, IDFC First Bank., както и индийското звено на HSBC Holdings Plc.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР