Централната банка на Хърватия призова гражданите на страната да започнат

...
Централната банка на Хърватия призова гражданите на страната да започнат
Коментари Харесай

В навечерието на приемането на еврото банките в Хърватия призоваха гражданите да извадят кеша от дюшеците

Централната банка на Хърватия прикани жителите на страната да стартират да трансферират в банките скрития си кеш в куни, с цел да улеснят приемането на еврото от страната. Очаква се това да се случи тази година, предава Bloomberg.

Страната членка на Европейския съюз чака да получи дефинитивно решение на страните в еврозоната за датата, на която може да се причисли към единната валута.

" Гражданите, които имат обилни суми в брой в домовете си, биха могли да се могат да се приготвят за приемане не еврото, като ги подават в банки, или просто ги похарчат ", разясниха от централната банка. Според институцията по този начин биха опростили процеса на прекосяване към валутата за себе си. "

Обикновено хърватите държат кеш вкъщи, поради високият % на съмнение към страната и банките. Особено известни станаха спестяванията в кеш по време на жестоката инфлация и политическите разтърсвания през 90-те години на предишния век.

Вероятно и поради това Централната банка няма ясна визия за това какъв брой от 36 милиарда куни, които сега са в обращение, се съхраняват отвън банките.
 ЕЦБ: България и Хърватия би трябвало да създадат основна смяна, с цел да получат
ЕЦБ: България и Хърватия би трябвало да създадат основна смяна, с цел да получат " да " за еврото

Според финансовата институция страните би трябвало да положат старания за възстановяване качеството на институциите и на ръководството

И двете валути ще бъдат бъдат одобрявани като законно платежно средство две седмици след формалното прекосяване към еврото. Хората ще могат да обменят куни в банките до 2023 година и даже по-късно в централната банка.

Разходите на централната банка, свързани с смяната на валутата се правят оценка на 916 милиона куни (138 милиона долара).

Според комерсиалните банки, смяната може да им коства 1 милиард куни годишно изгубени такси за продан, само че за сметка на това ще се понижат валутните опасности и ще усъвършенства стабилността.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР