Централна жп гара наподобява по-скоро автогара, откакто е дадена на

...
Централна жп гара наподобява по-скоро автогара, откакто е дадена на
Коментари Харесай

Made in Plovdiv: Централна гара стана автогара

Централна жп гара прилича по-скоро автогара, откогато е дадена на концесия. Освен че от ден на ден пасажери избират автомобилния превоз пред железопътния, преимуществото на рейсовете е обещано и от самия концесионер Миролюб Столарски, чийто бизнес от години надълбоко е обвързван с тази активност. Така от фоайето на гарата изчезна огромното разписание за придвижването на влаковете, а клиентите на БДЖ са принудени да търсят информация на гишетата и по листчета А4, разлепени по колоните. Актуална информация има единствено за заминаващите и идващите композиции в идните часове, оплакват се пътуващите. За сметка на това на доста места се срещат реклами за услугите, които предлага превозваческата компания на Столарски. Така от БДЖ се усещат посетители в личния си дом. За сходен конфликт на ползи се заприказва още сега, в който Министерството на превоза реши да даде гарата на концесия. Споровете пък започнаха при първите ремонтни работи към постройката и пероните.

Конструкцията на така наречен автогара, ситуирана сред остарялата постройка и бул. " Христо Ботев ", провокира остра реакция от страна на бранителите на паметниците на културата. Металното скеле, вдигнато начело, закрива огромна част от старинната фасада на главната постройка на гарата, която концесионерът реставрира. Тя е проектирана от италианския проектант Мариано Пернигони и издигната през 1908-а единствено за три години.

Преди да стартира реставрацията на 100-годишния архитектурен монумент, инсталираха навеса. В това тясно пространство сред спирката на градския превоз и входа в централното здание са направени шест бранша за рейсове. Перончетата са оборудвани с електронни табели, на които се изписват идващи и заминаващи автобуси. Преди обяд през работната седмица има един рейс за София на компания „ Карат С " на Столарски. За да се измъкне от „ автогарата ", автобусът прави комплицирани маневри - връща се обратно и на изхода чака да се включи в трафика по бул. „ Христо Ботев ", който и без друго е пъкъл.

В самата постройка на жп гарата са открити гишета за автобусни транспорти - интернационалните и в страната. От Пловдив до София билетите са по 9,50 лв.. Транспарант с реклама за автобусните каси е окачен даже на оградата на пететажния хотел, който е пред довеждане докрай и съвсем е залепен за централното здание. В полупразната чакалня, оборудвана след ремонта с климатици, има неколцина пасажери. Едно против друго са електронните табла с разписанията на конкуриращите транспорти - влакове и рейсове.

На пероните и до момента се мъдрят очуканите ръждиви пейки от времето на соца. Концесионерът не е съумял да ги подмени. Нова покривна структура има единствено на челния коловоз и отчасти - на отсрещния.

Пътниците взимат закуски и кафе от дребното кафене с няколко маси навън. Още една будка има от другия завършек на перона. От март 2013 година, когато Миролюб Столарски взе концесията, гарата е строителна площадка. Договорът му за стопанисването на оборудването е за 30 години и през това време той ще диктува изискванията, при които БДЖ ще дава услугите си на своите клиенти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР