Централите на партия Възраждане на френския президент Еманюел Макрон и

...
Централите на партия Възраждане на френския президент Еманюел Макрон и
Коментари Харесай

Претърсват офисите на партията на Макрон

Централите на партия " Възраждане " на френския президент Еманюел Макрон и на консултантската компания " Маккинзи " в Париж бяха претърсени в границите на следствия , свързани с  изискванията, при които консултантски компании са взели участие в предизборните акции през актуалната година, както и през 2017 година, предадоха международните организации.

Претърсванията бяха осъществени от съдии реализатори, от говарящи за две публични следствия, почнали през октомври, разгласи Френската национална финансова прокуратура. Претърсени са били и офисите на асоциацията, финансираща партията на Макрон. Е дното следствие касае присъединяване на консултантски компании в предизборните акции на Макрон. Второто касае прибягването на страната като цяло до услугите на сходни консултантски компании , споделят източници, осведомени със случая.

Претърсването на офисите на " Маккинзи " е станало през вчерашния ден. От компанията споделят, че сътрудничат напълно с управляващите, както постоянно е бил казусът.

Говорителят на " Възраждане " Лоик Синьор пък сподели, че следствието , касаещо изискванията за присъединяване на консултантските компании в предизборните акции през 2017 година и 2022 година, е почнало след подаване на тъжби от национални избраници и асоциации.

" Нормално е правораздаването да проверява по един свободен и самостоятелен метод, с цел да обясни изцяло този въпрос ", добави той и акцентира, че е разполагаем на проверяващите, с цел да им заяви всички потребни за следствието елементи, касаещи и двете предизборни акции.

През последната предизборна акция за президентските избори отчет на френския Сенат породи оживена дискусия по отношение на потребление на публични средства в интерес на консултантски компании. Опозицията изиска следствие дали не става дума за фаворизиране на " Маккинзи " от страна на макронисткото болшинство в Народното събрание.

Докладът бе оповестен на 16 март. Изготвянето му бе инициирано от групата на левоцентристите и еколозите в Сената. В него се споделя, че договорите, подписани сред страната и консултантските компании, са се удвоили през 2021 година по отношение на 2018 година, като през 2021 година сумата по договорите е била рекордна - 1 милиард евро.

В отчета се  акцентираше и върху допустима скица, разрешила на френското посланичество на " Маккинзи " да не заплаща никакви налози върху фирмите в интервала 2011 година - 2020 година

На 31 март Националната финансова прокуратур а стартира авансово следствие за пране на пари от данъчна машинация. Целта на следствието беше да се ревизира дали изводите в отчета са правилни по отношение на частта за неплащането на налозите. В рамките на това авансово следствие имаше и обиск на 24 май в офисите на " Маккинзи ".
Впоследствие стартира и формалното следствие, поверено на арбитър следовател.

Ако съдиите следователи и по двете публични следствия преценяват, че Макрон би трябвало да дава пояснения по въпроси, зародили в хода на следствията, то те могат да го призоват да го направи в края на втория му президентски мандат и то единствено за дейности, които не са били осъществени в границите на упражняваните от него президентски отговорности.

Същевременно министърът на стопанската система и финансите Брюно Льо Мер призна за злоупотреби в предишното при прибягването на министри до консултантски компании като " Маккинзи ", само че добави, че този табиет през днешния ден " е бил поправен ".

А конфиденциален отчет на Сметната палата , с който в понеделник се срещна в. " Монд ", заключава, че някои от договорите на консултантската компания с страната по време на здравната рецесия, породена от ковидната пандемия, са били подписани при " проблематични " условия ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР