Централата за производство на енергия от възобновяеми източници в пловдивското

...
Централата за производство на енергия от възобновяеми източници в пловдивското
Коментари Харесай

Биоцентралата в пловдивското село Труд остава затворена

Централата за произвеждане на сила от възобновими източници в пловдивското село Труд остава затворена.

Инвеститорът би трябвало да даде планова документи за осъществяване на действия, свързани с отстраняването на установените от РИОСВ-Пловдив нередности в работата на централата, оповестиха от Областната администрация в Пловдив.

Това е мнението на междуведомствена комисия, основана от регионалния шеф на Пловдив област Йордан Иванов. През 2020 година централата бе затворена, откакто РИОСВ-Пловдив откри редица нарушавания в работата ѝ, напомнят от регионалната администрация.

Директорът на инспекцията тогава разпореди наложително прекъсване на инсталацията поради противоречие с екологичните правила. До прекъсването на централата се стигна и след поредност от митинги на жителите на село Труд, съгласно които биоцентралата фрапантно замърсява въздуха в региона.

Сега в екоинспекцията е постъпило ново капиталово желание - в осъществяване на предписанията за усъвършенствания, които да разрешат на централата да проработи още веднъж. 

Според специалистите от Междуведомствената комисия, преди да стартира действия по премахване на нарушаванията, вложителят би трябвало да изготви механически план и да го подава в община Марица.

До момента в общината подобен документ не е импортиран. Липсата на механически план, какъвто се изисква съгласно българското законодателство, на процедура значи, че няма по какъв начин да се откри дали централата е отстранила установените от Регионална инспекция за опазване на околната среда нередности, се споделя в известието.

Областният шеф Йордан Иванов съобщи, че образуваната комисия няма по какъв начин да продължи работа, в случай че планът не бъде показан, което на този стадий отсрочва идващите дейности по установяването дали централата може още веднъж да действа, без да замърсява.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР