Центърът по остеопороза и остеометрия към ДКЦ Чайка удължава и

...
Центърът по остеопороза и остеометрия към ДКЦ Чайка удължава и
Коментари Харесай

Месецът на костното здраве в ДКЦ Чайка продължава и през септември

Центърът по остеопороза и остеометрия към ДКЦ " Чайка " удължава и през септември прегледите си при преференциални условия. Ето какво оповестяват от здравното заведение:

В началото на август дадохме старт на акцията " Месец на костното здраве “. Инициативата протича при обичайно огромен интерес и часовете за август към този момент са резервирани. В интерес на пациентите, екипът на Центъра по остеопороза и остеометрия взе решение, всички които се обадят до края на месеца да бъдат записани за септември, при същите промоционални условия. Вече текат последните дни, в които пациентите имат късмет да резервират  профилактично проучване на костната компактност на цени от 20 лева за една област (тазобедрена става или лумбални прешлени). Записванията не престават до 31 август 2018 година

Над 300 души от Варна и района се включиха досега в тазгодишното издание на акцията. Близо половината (142 пациента) от тях се изследват за остеопороза за първи път, а от статистическите резултати се вижда, че при  23 % към този момент е налице развито заболяване, а при други 30 % се следи остеопения. Това е забележителен дял, изключително като се вземе под внимание, че при навременно проучване болестта може да бъде намерено в начален етап и надлежно да бъде съхранено качеството  на живот на пациента.

В редица страни проучването е гратис за дами в менопауза.  При тях се следи повишаване на заболеваемостта от остеопороза, заради понижаване на действието на половите хормони, които имат роля и при поддържането на здравето на костите. Високата цена в България и фактът, че проучването не се покрива от Здравна каса са спънка за мнозина да реализират постоянна профилактика. Именно по тази причина сме горди, че чрез нашите начинания стотиции сънародници вършат нужното да положат навременна грижа за здравето си.

Припомняме, че остеопорозата е третото най-масово и обществено значимо заболяване съгласно Световната здравна организация. Причина за това са тежките последствия, които води след себе си заболяването за засегнатите и техните близки. Опасността идва от обстоятелството, че остеопорозата се развива " безшумно “, без каквито и да било признаци, до момента в който не стане прекомерно късно. Костната компактност постепенно намалява, костите стават нежни и чупливи и това води до тежки фрактури, инвалидизация и даже до гибел. Налага се пациентите да трансформират навиците си и да се отнасят с изключително внимание към привидно рутинни действия, които обаче при тях могат да причинят тежки контузии.

Въпреки актуалните способи за проучване, болестта постоянно остава недиагностицирано. Следва да се означи, че лекуването на остеопорозата би трябвало да стартира още на равнище остеопения (намалена костна плътност), а откриването на болестта в толкоз ранен стадий е допустимо единствено посредством профилактично проучване. Профилактиката следва да се прави на регулярен принцип след навършване на 40 години, минимум един път на 5 годни - при естествена костна компактност и годишно - при понижена такава.

Записването на час за проучване става на телефоните на Центъра: 052/803-900; 0888/088-991

Никога не е прекомерно рано за профилактика! Инвестицията в здраве подсигурява успокоение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР