Център за компетентност ХИТМОБИЛ поставя началото на инфраструктурата за зареждане

...
Център за компетентност ХИТМОБИЛ поставя началото на инфраструктурата за зареждане
Коментари Харесай

Водородни електромобили у нас ще се зареждат в ЦК Хитмобил“

Център за подготвеност " ХИТМОБИЛ " слага началото на инфраструктурата за зареждане на водородни транспортни средства в България. Производството на водород се реализира с електролизьор, с потенциал 8 кг на денонощие.

Произведеният на място водород постъпва непосредствено в доставената към този момент атомна зарядна станция (на снимката), където се компресира до нужното налягане за реализиране на зареждането. Станцията разполага с два изхода за зареждане - при налягане 350 бара и 700 бара. Двете общоприети налягания покриват опциите за зареждане на леки, лекотоварни и товарни коли. Използването на буферни съдове с високо налягане разрешава зареждането на транспортните средства да се прави в границите на минути. При по-голяма консумация станцията има опция да употребява водород от бутилкови групи, създаден и от други източници.

Водородната зарядна станция , създадена от австрийската компания EDC-Anlagentechnik, е сертифицирана като преместваемо оборудване. Това дава кардинална опция за потреблението ѝ, в това число и за демонстрационни цели, и на други площадки отвън главната ѝ локация на територията на Полевата лаборатория " Интегрирани енергийни системи " на в гр. София.

С съществуването на атомна зарядна станция и бърза зарядна станция за батерийни електрически автомобили започва разгръщането на изследователска стратегия за пробни научни наблюдения върху техническите параметри на зареждане на електрически транспортни средства и тяхното въздействие върху енергийната мрежа, индустриалните и балансиращи мощности.

В цялостен мащаб Полева лаборатория " Интегрирани енергийни системи " ще извършва прединдустриални проучвания върху производството на сила от възобновими енергийни източници (ВЕИ), съхранението ѝ в разнообразни батерийни и водородни системи, отдаването ѝ на зарядни станции за електрически транспортни средства на акумулатори и водород и към електрическата мрежа на постройката, в която се обитава ръководството на системата.

Лабораторията разполага с фотоволтаичен парк с панели с закрепени и следящи слънцето структури и емулатор на вятърен генератор, допускащ безпроблемно протичане на проучванията в градска среда. С това се обезпечава опция за изпитване на разнообразни комбинации режими на произвеждане на сила от ВЕИ.

Произведената от ВЕИ сила е планувано да може да бъде съхранявана както в познатите технологии (оловни батерии, литиеви акумулатори и суперкондензатори), по този начин и в новаторски проточни акумулатори и инерциални системи с маховик, както и под формата на зелен водород, получен посредством електролиза на вода. Различните софтуерни решения ще бъдат подлагани на научни проучвания и технико-икономически разбори.

Представяне на Полевата лабораторията " Интегрирани енергийни системи " ще бъде направено на Заключителна конференция на на 21 декември 2023 година, от 10:00 часа в Конферентната зала на водещата организация Институт по електрохимия и енергийни системи " Акад. Евгени Будевски " - Българска академия на науките. Първите демонстрации онлайн за гости са планувани за пролетта на 2024 година, когато неповторимата за страната и района полева лаборатория ще досигне цялостната си функционалност.

Проект Център за подготвеност " ХИТМОБИЛ - Технологии и системи за генериране, предпазване и ползване на чиста сила ", АДБФП № BG05M20P001-1.002-0014, и финансиран от Оперативна стратегия " Наука и обучение и образован напредък " (ОП НОИР), съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР