Ценовият сблъсък на петролните титани Саудитска Арабия и Русия може

...
Ценовият сблъсък на петролните титани Саудитска Арабия и Русия може
Коментари Харесай

Русия или Саудитска Арабия - кой ще издържи по-дълго в петролната война

Ценовият конфликт на петролните титани Саудитска Арабия и Русия може да продължи години. И двете страни разполагат с финансови запаси от най-малко половин трилион $ всяка и изпращат сигнали, че са твърдо решени да отстояват позиците си.

" Както във всяка война, и тук става дума за това какъв брой вреди може да изтърпи всяка от страните ", споделя за " Ройтерс " Хаснаин Малик, началник на стратегическите разбори в компанията Tellimer.

Кой ще издържи в тази игра на нерви?

В понеделник световните цени на петрола рухнаха с сред 20 и 30 % и въпреки във вторник да се върнаха с 6% назад, анализатори споделят, че това е краткотрайна промяна и следва ново поевтиняване. Национални водачи като Saudi Aramco и " Роснефт " изгубиха на тържищата милиарди долари от капитализацията си.

Колко ще са загубите на Русия от петролния потрес и провокираното от него сриване на международните тържища ще се разбере по-ясно през днешния ден. Причината е, че 9 март бе почивен ден в страната и локалната борса също не работеше. В понеделник Москва съобщи, че може да издържи на цени от $25-$30 за барел в продължение на 6-10 години. Риад, споделят саудитски източници, може да си разреши $30, само че ще би трябвало да продава повече, с цел да компенсира загубата на доходи.

Но е несъмнено, че една война на изтощение на противника ще няма да минебез жертви и двете страни ще би трябвало да приспособяват бюджетите и стопанските системи си, колкото по-продължителна се окаже тя.

Колко ще издържи МБС

В Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман или МБС, както медиите в резюме назовават най-влиятелния човек в ръководството на кралството, даде зелена светлина за безграничен рандеман. Причината е краят на 1 април на траялото 3 години съглашение ОПЕК+ за надзор на производството дружно със страни като Русия, Азербайджан и Казахстан. Миналата седмица бе изработен несполучлив опит за ново редуциране от 1.5 млн. барела, което да задържи задоволително високи цени при свиващо се търсене поради забавянето на международната стопанска система, ускорено от рецесията с ковид.

Бюджетът на кралството е уравновесен при към 80 $ за барел, а това е близо два пъти по-висок индикатор от този на руснаците, споделя Малик. Страната има към $500 милиарда валутни запаси и равнище на задлъжнялост от единствено 25% от Брутният вътрешен продукт, което ѝ разрешава да взима заеми. И то, откакто единствено от 2016 година насам саудитците взеха над $100 млрд, с цел да компенсират ниските цени на суровината.

Дълговите облигации на Саудитска Арабия внезапно поевтиняха в понеделник,акциите на Aramco слязоха под цената, на която компанията излезе на борсата, а саудитският риал се обезцени по отношение на американски $. Но това се случва в обстановка на доста ниски лихви п освета и предстоящо този месец следващо намаление на лихвите от Федералния запас на Съединени американски щати, а това значи, че саудитците могат натрупат задължения без съществени разноски.

Това ще разреши на кралството дълго да си суперничи с руснаците, само че си има и цена - при на ниска цена нефт ще би трябвало да бъдат орязани разноските за амбициозните планове на МБС за понижаване зависимостта на стопанската система от петрола. Моника Малик от Abu Dhabi Commercial Bank споделя, че при цени към $30 за барел Саудитска Арабия ще приключи годината с двуцифрен бюджетен недостиг, а прогнозата бе той да не надвишава 6.4% от Брутният вътрешен продукт.

 Русия или Саудитска Арабия - кой ще издържи по-дълго в петролната война
© Associated Press

Руската съкровищница

При президента Владимир Путин страната натрупа запаси от $570 милиарда, а тъй като рублата се търгува свободно, това разрешава и бързото ѝ адаптиране към действителностите, в това число посредством обезценка. Анализатори споделят, че през днешния ден Москва е в по-добра позиция да издържи на стопански потрес, в сравнение с при световната рецесия от 2008 година или анексирането на Крим през 2014 година и последвалите санцкии на Запада.

" Мнозина ни подлагат на критика, споделят, че имаме надали не сандък със богатство, че седим върху купчина злато ", сподели предходната седмиа финансовият министър Антон Силуанов във връзка валутните запаси. " Но в този момент обстановката може да се промени и ще финансираме всичките си разноски и отговорности от тази съкровищница. "

Тези $570 се образуват и от Фонда за национално богатство, в който има $150.1 млрд или 9.2% от съветския Брутният вътрешен продукт. В понеделник финансовото министерство сподели, че може да го употребява, в случай че цените на петрола рухнат. Централната банка разгласи в понеделник, че стопира пазаруването на валута за 30 дни в опит да понижи натуска върху рублата, както и че ще се преценява с пазарните условия, когато взема решение дали да емитира нов дълг.

Въпреки това на междубанковия пазар националната валута се обезцени до най-ниското равнище от 2016 година Цените на акциите на съветски колоси като " Роснефт " и " Лукойл " внезапно поевтиняха в Лондон с 20.4% и 18.5%, надлежно.

Олег Вюгин от Надзорния съвет на московската борса, споделя, че поради ценовата война Русия е изправена пред по-високи инфлация и лихви. Крис Уифър, шеф на консултантската Macro-Advisory, не изключва руснаците да се върнат към съдействие с ОПЕК наесен, в случай че цените на петрола останат месеци наред толкоз ниски. " Путин няма да желае да източи прекомерно доста от финансовите запаси при разширяващ се бюджетен недостиг. "

" Не сме напускали договорката ", споделя почитан държавин чиновник пред в. " Ведомости ". " Те желаеха да употребяват епидемията от ковид, с цел да трансферират на страните отвън ОПЕК разноските, предизвиани от съкращаването на добивите. Първоначално беше ясно, че това е краткотрайно съглашение и въпросът беше единствено за момента, в който да се излезе от нея. "

Още съвсем 3 млн. барела нефт на международния пазар

Експертите към този момент намаляват прогнозите си за цените на петрола. Анализаторите от ING коригираха оценките си за второто тримесечие от $56 на $33 за барел, а за второто полугодие - на $43. Ефектът от ковид може да притисне цените и до $20-25, само че в случай че бизнесът не затъне в скептицизъм, цените ще се двоумят в границите на $30-40 за барел, само че преди този момент от пазара ще бъдат разчистени играчите, които не могат да устоят при цена от $20.

Според Екатерина Грушевенко от Центъра за енергетика към Московската школа за ръководство " Сколково " пазарът чака взривно предложение на нефт. Вече няма задръжки и според от тактиката на Саудитска Арабия през тази година спомагателните количества може да доближат най-малко 2-3.9 млн. барела дневно.

Руският потенциал да усилва добивите е доста по-ограничен, само че мощната страна е ниската себестойност на добива. Според Сергей Суверов от " БКС премьера " тя е към $15-17 за барел. В обичайните региони тя е още по-ниска - към $8, а в новите - $25. Но за Путин по-важно е каква цена е преференциална за бюджета, споделя Грушевенко. При цена под $40 изниква въпросът за това какви са удръжките от петролните компании, които Кремъл ще стартира да събира.

И всичко това са сметки, направени с едно огромно изискване - какво ще се случи с американските производители на нефт, за които Белият дом към този момент дава сигнали, че е подготвен да оказва помощ, с цел да отбрани пазарния им дял.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР