Ценна картина на Винсент ван Гог, открадната и предадена на

...
Ценна картина на Винсент ван Гог, открадната и предадена на
Коментари Харесай

Върнаха открадната картина на Ван Гог в чанта на ИКЕА

Ценна картина на Винсент ван Гог, открадната и предадена на нидерландски изкуствовед в чанта на ИКЕА, беше показана в сряда за първи път след връщането й, което провокира огромен интерес.


Картината от 1884 година " Пасторална градина в Нюенен напролет ", чиято стойност доближава до 6 млн. евро, беше показана пред медиите в музей в Ротердам, като вредите от кражбата към момента бяха забележими.

В долната част на платното се вижда дълбока бяла драскотина.

" Бих нарекъл тази драскотина тежка, тъй като минава през всички пластове - лак, пластове багра, а по-късно и в главния пласт, който е бял ", сподели реставраторът на картината Марян де Висер.

" Под него се намира истинското платно, което също е малко развалено ", сподели де Висер пред Агенция Франс Прес и добави, че повредата евентуално е породена от това, че картината се е блъснала в нещо твърдо.

Де Висер съобщи, че организира задълбочено следствие на картината, като изследва употребяваните материали, предходните реставрации, метода на монтиране.

" Без да знаеш, не можеш да направиш нищо, не можеш да направиш предложение за нейната отбрана ", сподели тя.

Тя към този момент е отстранила замърсяванията от картината и е почнала да смъква част от лака - подготвителни стъпки за същинската реституция.

Представянето беше единствено за медиите, само че публиката ще може да види картината от 29 март в музея в Гронинген, в северната част на Нидерландия.

Картината е открадната по време на дръзновен среднощен грабеж по време на Ковид-19 през март 2020 година от музея " Сингер Ларен " край Амстердам, когато е била назаем от Гронинген.

Видеозапис, оповестен от полицията, демонстрира по какъв начин крадецът разрушава стъклената врата измежду нощ, преди да избяга с картината, прибрана под дясната му ръка.

Местонахождението на картината е незнайно в продължение на три години и половина, преди да се появи сензационно в владеене на изкуствовед, наименуван " Индиана Джоунс на света на изкуството ".

Мъжът, чиято идентичност не се разкрива от съображения за сигурност, връща картината на Артър Бранд в синя чанта от ИКЕА, покрита с фолио с балончета и натъпкана в калъф за възглавница.

Картината е от относително ранен интервал от кариерата на Ван Гог, преди плодовитият художник да се заеме с присъщите си постимпресионистични картини.

" Така е рисувал младият Ван Гог, преди да отиде в художествената академия в Антверпен ", споделя Де Висер. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР