Цените растат твърде бързо за много от големите световни икономики,

...
Цените растат твърде бързо за много от големите световни икономики,
Коментари Харесай

NYT: Светът е погълнат от инфлация

Цените порастват прекомерно бързо за доста от огромните международни стопански системи, а политиците не съумяват да ги овладеят, се споделя в разбор на „ Ню Йорк Таймс “ (NYT).


В целия свят, от Мелбърн до Маями, хората усещат тежестта на огромното нарастване на цените на стоките от първа нужда.

Най-големият скок на инфлацията в доста от развитите стопански системи от доста години насам акцентира световните фактори за повишение на цените, а точно разстройствата, породени от пандемията от ковид.

Проблемът е настоящ за политиците в доста страни, изправени пред сходни провокации. В опит да овладеят инфлацията централните банки бързо покачиха лихвените проценти, с цел да забавят стопанските системи с вярата да намалят цените. Неуспехът заплашва с дестабилизиращ интервал на внезапно повишение на цените. По-високата и по-слабо предвидима инфлация ще окаже напън върху семействата и предприятията, затруднявайки планирането на бъдещето.

Но в случай че основателите на икономическата политика реагират прекомерно нападателно - едновременно - може да се стигне до мъчително закъснение на международния стопански напредък. Това от своя страна би нараснало риска от сериозна криза, която би спряла бизнеса и би оставила доста хора без работа. Като се имат поради евентуалните разноски, политиците не желаят да реагират прекомерно остро и да нанесат повече вреди на стопанските системи си, в сравнение с е належащо за понижаване на инфлацията.

Много централни банки подхождат към алтернативата по сходен метод и се концентрират върху оправянето с трайно високите темпове на инфлация. Длъжностните лица се притесняват, че без подобаващи ограничения тя може да се утвърди, като в този случай процесът на " стесняване " ще се окаже още по-болезнен.

През март 2022 година Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главния си лихвен % от покрай нулата до малко над 5% и до края на 2023 година ще го увеличи още два пъти. Европейската централна банка, която дефинира икономическата линия за 20-те страни, употребяващи еврото, също чака да увеличи в допълнение лихвените проценти, които към този момент са на рекордни равнища от 2001 година насам. Английската централна банка неотдавна изненада вложителите, като увеличи лихвения % за 13-и път до по-високо от предстоящото равнище.

В Съединени американски щати инфлацията се увеличи доста през 2021 година, само че спадна по-бързо, в сравнение с в доста европейски страни. Това частично се дължи на обстоятелството, че последните са по-изложени на последствията от руско-украинския спор, който докара до повишение на цените на храните и силата.

Въпреки това, без тези променливи цени базисната инфлация в доста страни наподобява устойчива. Това насочва вниманието към един общ проблем, с който се сблъскват политиците: нединамичните цени на услугите нарастват доста по-бързо, в сравнение с преди пандемията.

Цените на трудоемките услуги, като опазване на здравето и обучение, нормално зависят от растежа на заплатите и от стопанската система като цяло. Накратко, това е типът ценово нарастване, с което централните банки могат да се борят, като покачват лихвените проценти, с цел да забавят заемането на средства, да лимитират разноските и в последна сметка да охладят стопанската система.

На неотдавнашната среща на шефовете на централните банки ръководителят на Фед Джером Пауъл съобщи, че е реализиран дребен прогрес във връзка с инфлацията в бранша на услугите, в това число в хотелите, заведенията за хранене и банките. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР