Цените на тока и природния газ експлодират. А сега експерти

...
Цените на тока и природния газ експлодират. А сега експерти
Коментари Харесай

Пет причини защо цената на петрола може да стигне 100 долара


Цените на тока и природния газ експлодират. А в този момент специалисти предизвестяват, че напълно скоро и цената на петрола може да нарасне съществено. 100 $ за барел още тази година? Ето пет аргументи, които приказват за това:

Цените на петрола се приближават до психическата граница от 90 $ за барел - цена, която не е достигана от 2014 година насам. Водещи аргументи за растежа в цената са огромното търсене и очакванията, че новият вид на ковид няма да провокира огромни разтърсвания.

Миналата седмица суровият нефт вид Брент доближи цена от близо 88 $ за барел. А това е с към 25% повече, в сравнение с през декември, когато той поевтиня доста след появяването на Омикрон. Към 25 януари Брент се търгува за над 86 $ за барел. Миналата седмица американският WTI доближи 86 $ за барел, а на 25 януари се търгува за над 83 $.

Анализатори, измежду които и специалисти от американската капиталова банка Goldman Sachs, предвиждат, че цените на петрола могат да задминат 100 $ за барел тази година, което още повече ще усложни казуса с инфлацията в развитите стопански системи като Съединени американски щати и Германия.

На идващите редове изреждаме петте най-важни аргументи, заради които петролът може да доближи цена от над 100 $ за барел.
Редакцията предлага
1. Голямото търсене макар Омикрон

Търсенето на нефт е огромно - опасенията, че Омикрон ще понижи съществено потреблението, не се оправдаха. Въздушният превоз към момента не е достигнал предпандемичните равнища, само че надалеч не се е сринал поради разпространяването на новия вид. Цената на дизела също се повишава поради потреблението му като гориво за отопление на фона на покачващите се цени на природния газ, както и на транспортните и индустриални горива.

В началото на летния туристически сезон се чака и още по-голямо търсене на нефт.

2. Недостигът и казусът с доставките

Недостигът е дълготраен проблем, който се укрепва от краткотрайните спирания на доставките в Либия, Казахстан и Еквадор. Държавите от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) по този начин и не съумяват да наваксат рекордния спад в добива, който беше провокиран от слабото търсенето при започване на пандемията през 2020.

И макар че ОПЕК усилва индустриалните си потенциали с 400 000 барела дневно всеки месец, действителното нарастване на производството е доста лимитирано, защото вторият по-големина производител Русия, се бори с неналичието на вложения и оперативни проблеми. В същата обстановка е и Нигерия.

Единствено Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Ирак разполагат с потенциал за увеличение на производството в къс период. Твърди се обаче, че аварийният потенциал е на най-ниското равнище от години. Така измежду търговците се ускорява несигурността, обвързвана с рисковете от спиране на доставките - изключително откакто международните ресурси от нефт спаднаха под предпандемичните равнища и не престават да се свиват.

3. Напрежението на руско-украинската граница

Напрежението сред Русия и Запада също съставлява сериозен риск за пазара на горива. Вашингтон предизвести за съществени ответни ограничения, в случай че Русия, която струпва войски на границата с Украйна, нападне западната си съседка.

" Евентуална война сред Русия и Украйна най-вероятно ще увеличи фрапантно цените на природния газ, а по този начин и петролът ще бъде индиректно обиден заради прекосяването от газ към нефт в производството на електрическа енергия ", сподели за Дъждовни води Клаудио Галимберти, анализатор в Rystad Energy.

4. Геополитическата неустановеност

Геополитическата неустановеност се отразява тежко и на пазарите за горива. Ако обстановката в съществени производители като Казахстан и Либия се усложни в допълнение, цените могат да тръгнат внезапно нагоре. Доставките на скъпата суровина се въздействат и от напрежението сред Саудитска Арабия и Иран.

" Геополитическото напрежение въздейства трагично на цените на суровия нефт и евентуално ще бъде главният катализатор за поддържане на по-високи цени ", счита анализаторът Едуард Моя.

5. Ролята на " Уол Стрийт "

Според колумниста на " Блумбърг " Хавиер Блас достигането на цена от 90 $ за барел ще докара до възторг на " Уол Стрийт ", който самичък по себе си пък ще повиши още повече цената на суровината.

" Търсенето и предлагането са определящи за цената на петрола. Неща като продукционните проекти на ОПЕК+ и моделите на държание на Съединени американски щати имат мощно въздействие до един избран миг ", написа Блас. " Докато магията на " Уол Стрийт " влезе в играта и качи или намали цените оттатък избраните справедливи условия. "

Блас приказва за мощен интерес от страна на петролни търговци със устойчиво портфолио от прът варианти - контракти, които им дават право да купуват нефт на съответна цена на избрана дата. Много от техните прът варианти са за цени на петрола над $100 за барел.

" Много хедж фондове и други огромни вложители търпеливо чакат доста по-голяма облага - цените на петрола да се покачат в допълнение, с цел да могат да приложат изцяло своите прът варианти и да се възползват от правото да купуват недопечен нефт под пазарната му цена ", изяснява Блас.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР