Цените на широка гама от стоки и услуги в САЩ

...
Цените на широка гама от стоки и услуги в САЩ
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ се охлади съвсем леко

Цените на необятна гама от артикули и услуги в Съединени американски щати са се повишили през ноември, само че растежът значително е в сходство с упованията, което в допълнение понижи натиска върху Федералния запас. Индексът на потребителските цени, деликатно следен знак за инфлацията, се е нараснал едвам с 0.1% през ноември и е повишен с 3.1% по отношение на миналата година, заяви Министерството на труда, представено от CNBC.

Докато на месечна база показателят демонстрира покачване по отношение на октомври, на годишна основа той още веднъж спада, откакто доближи 3.2% месец по-рано. Като се изключат нестабилните цени на храните и силата, главният показател на потребителските цени се е нараснал с 0.3% по отношение на предходния месец и с 4% по отношение на година по-рано. И двете цифри са в сходство с прогнозите и съвсем не са се трансформирали по отношение на октомври.

Данните за ноември към момента са много над задачата на Фед от 2%, макар че демонстрират продължаващ прогрес към нея. Централните банкери се концентрират повече върху базовата инфлация като сигнал за по-дългосрочни трендове.

Докладът е в сходство с упованията, макар че евентуално не е толкоз добър, колкото това, на което някои може би са се надявали - че ще стартираме да виждаме по-голямо закъснение на месечна база “, сподели Лиз Ан Сондърс, основен капиталов пълководец в Charles Schwab.

Wall Street отвори с дребна смяна след новините, като главните показатели бяха леко отрицателни при започване на търговията. Доходността на държавните облигации се увеличи. Намаляването на цените на горивата с 2.3% е помогнало за задържането на инфлацията. Цените на храните са се повишили с 0.2%. На годишна база те са се повишили с 2.9%, до момента в който цените на силата са спаднали с 5.4%.

Разходите за жилища, които съставляват към една трета от тежестта на показателя, са се нараснали с 0.4% на месечна база и с 6.5% на годишна. Въпреки това, годишният % демонстрира непрекъснат спад след пика си при започване на 2023 година

Отслабващата инфлация не значи, че цените падат. Всъщност цените за съвсем всичко към момента са по-високи, в сравнение с бяха преди пандемията. По-специално разноските за жилища тежат върху доста хора и фамилии “, съобщи Лиза Стъртевант, основен икономист в Bright MLS.

След спад в продължение на пет следващи месеца, цените на използваните транспортни средства са се повишили с 1.6% през ноември, а автомобилните застраховки са скочили с 1% и с 19.2% на годишна база. Разходите за медицински грижи са се повишили с 0.6%, до момента в който за облекло - с 1.3%. Реалните междинни почасови приходи се покачват с 0.2% по отношение на предишния месец и с 0.8% по отношение на година по-рано, заяви Министерството на труда в настрана известие.

Изявлението идва, когато Фед стартира своята двудневна среща, по време на която се чака да задържи лихвените проценти постоянни за трети следващ път. Пазарите обаче гледат по-внимателно сигналите на Фед за бъдещето.

След повишение на лихвите 11 пъти от март 2022 година насам, от централните банкери се чака да алармират, че стягането е завършило и предстоят понижения, първото от които евентуално ще се случи през май.

Фючърсните пазари демонстрират, че Фед ще облекчи лихвите нападателно през 2024 година, намалявайки ги с 1.25 процентни пункта до края на годината. Респондентите в изследване на CNBC обаче считат, че централната банка ще се движи с много по-премерено движение.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР