Цените на природния газ в Европа паднаха с цели 85

...
Цените на природния газ в Европа паднаха с цели 85
Коментари Харесай

Ключов момент за енергийната криза: Цените на природния газ в Европа падат до 18-месечно дъно

Цените на природния газ в Европа паднаха с цели 85 % от своя връх от над 300 евро/MWh през август 2022 година, когато дълбоките съкращения на доставките за Европа от Русия след нейното пълномащабно навлизане в Украйна, провокираха опасения за вероятни прекъсвания на тока.

Цените на нидерландската борса TTF паднаха с съвсем 5% в петък до дъното от 49 евро/MWh, защото търговците оповестиха за възходяща убеденост, че страните на континента ще избегнат дефицита през тази и идната зима. Цените в Обединеното кралство също паднаха внезапно и се търгуват на почти същото равнище.

Връщането на цените към равнищата от 2021 година бележи крах за съветския президент Владимир Путин преди първата годишнина от войната в Украйна на 24 февруари.

Енергийните доходи на Москва, които в началото скочиха след нашествието и помогнаха за финансирането на военната атака на Кремъл, в този момент са спаднали. Петролът в Русия в този момент се продава с огромна отстъпка, а цените на газа към този момент не са задоволително високи, с цел да компенсират спада в размера на износа на страната.

Спадът в цените на природния газ също провокира упования, че страните от Европейски Съюз и Обединеното кралство може да изпитат единствено лека криза тази година или изцяло да избегнат икономическо стесняване.

Сметките на семействата надали ще намалеят толкоз бързо, защото доставчиците ще са защитили газта и електричеството за потребителите, когато цените бяха на доста по-високи равнища. Но спадът в цената на едро в последна сметка би трябвало да докара до по-ниски сметки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР