Цените на петрола се понижиха с повече от 1% в

...
Цените на петрола се понижиха с повече от 1% в
Коментари Харесай

Петролът поевтиня под натиска на силния долар

Цените на петрола се намалиха с повече от 1% в ранната търговия в сряда под натиска на мощния $ и покачването на запасите от недопечен нефт, които компенсираха съкращенията на производството в Съединени американски щати поради урагана Иън, съобщи Ройтерс.

Към 9:05 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1,24 $, или 1,44%, до 85,03 $ за барел. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се намали с 1,18 $, или 1,50%, до 77,32 $ за барел.

Доларът доближи нов 20-годишен връх по отношение на кошницата от валути на фона на възходящата рентабилност на държавните облигации. Силният $ понижава търсенето на нефт, защото го прави по-скъп за купувачите, употребяващи други валути.

Азиатските фондови записаха намаления, защото растящите разноски по заеми подхраниха страховете от световна криза, тласкайки вложителите към активи убежища, какъвто е и доларът.

„ Тъй като азиатските пазари регистрираха спад заради скока в доходността на облигациите, вероятностите за търсенето са помрачени на фона на евентуалната наближаваща икономическа криза “, сподели Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

,В момента фокусът на търговците не е върху проблемите с предлагането, защото разтърсванията на пазара на облигации доведоха до поевтиняване на  рисковите активи, дружно с настойчиво високия щатски $, който оказа напън върху цените на петрола “, добави Тенг.

Запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати се покачиха с към 4,2 милиона барела за седмицата, завършила на 23 септември, до момента в който запасите от бензин понижиха с към 1 милион барела,  казват пазарни източници, базирайки се на данни от Американския петролен институт.

Запасите от дестилати са нарастнали с към 438 000 барела, съгласно източниците, поискали анонимност.

Goldman Sachs понижи прогнозата си за цените на петрола през 2023 година във вторник заради упованията за по-слабо търсене и по-силен щатски $, само че сподели, че разочарованията в международното предложение единствено ускоряват дълготрайните възходящи вероятности.

Производителите в Съединени американски щати започнаха да връщат служащи на офшорните петролни платформи, откакто стопираха производството си преди връхлитането на урагана Иън, който навлезе в Мексиканския залив на Съединени американски щати във вторник и се чака да се трансформира в рискова стихия от категория 4.

Около 190 000 барела дневно от производството на нефт, или 11% от общото количество в залива, са отвън строя.

Иън е първият вихър тази година, който прекъсна производството на петрол и газ в Мексиканския залив на Съединени американски щати, който е виновен за производството на към 15% от суровия нефт на Съединените щати и 5% от сухия природен газ.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР