Цените на петрола продължават да се понижават в понеделник заради

...
Цените на петрола продължават да се понижават в понеделник заради
Коментари Харесай

Смъртоносният китайски вирус срина петрола

Цените на петрола не престават да се намаляват в понеделник поради опасенията от намаляващо търсене, породено от разпространяването на новия ковид в Китай, прецизира money.bg.

Днес сутринта мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $1,7 (2,31%) спрямо равнището от петък и се търгуват по $59,26 за барел, като в хода на сесията котировксите се сринаха и под 59 $. В петък цената на тези контаркти спадна с 1,35 $ (2,18%), до Щатски долар 60,69 за барел.

Цената на мартенските фючърси за американския WTI в това време на електронната търговия на Нюйоркската комерсиална борса (NYMEX) се намалява с $1,31 (2,42%), до 52,88 $ за барел. За миналата сесия тя се намали с $1,4 (2,52%), до Щатски долар 54,19 за барел.

Според формалните данни в понеделник сутринта, броят на доказаните случаи на коронавирусна зараза в Китай, като се вземат поради Хонконг и Тайван, възлиза на 2761, а 80 заболели са умряли. За да предотвратят разпространяването на инфекцията, китайските управляващи удължиха уикенда по случай Нова година по лунния календар.

"Може да чакаме спад в търсенето на нефт, който ще бъде един от най-резките в историята, " сподели анализаторът на Price Futures Group Фил Флин пред Bloomberg.

Епидемия, в случай че се популяризира както SARS през 2003 година, може да докара до понижаване на световното търсене на нефт с 260 000 барела дневно през 2020 година А понижаването на търсенето на самолетно гориво ще бъде с към 66%. предвижда Goldman Sachs. В резултат на това петролът може да поевтинее с $2,9 за барел, чакат специалистите.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдул Азиз бин Салман съобщи, че страната му деликатно следи обстановката, оценявайки следствията както за китайската стопанска система, по този начин и за петролния пазар. Той означи, че "прекомерен скептицизъм " бе маркиран в тази ситуация на SARS през 2003 година, само че тогава "нямаше доста понижаване в търсенето на суровината ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР