Цените на петрола продължават да растат на фона на несигурността

...
Цените на петрола продължават да растат на фона на несигурността
Коментари Харесай

Цената на петрола отново доближи $110 за барел

Цените на петрола не престават да порастват на фона на несигурността по отношение на вероятностите за европейско ембарго върху доставките на нефт от Русия, както и обстановката в Китай, където заболеваемостта от COVID-19 понижа.

Някои страни от Европейски Съюз считат, че е належащо да се обмисли опцията за отсрочване на възбраната за импорт на съветски нефт, ако Унгария не я поддържа, съобщи Bloomberg, базирайки се на европейски дипломати.

Международната организация по енергетика (IEA) счита, че намаляването на доставките на съветски нефт на международния пазар през втората половина на годината може да доближи 3 милиона барела дневно. Спадът в производството на нефт в Русия през април с съвсем 1 милион барела дневно докара до понижаване на международните доставки със 710 000 барела дневно до 98,1 милиона барела на денонощие, отбелязва МАЕ в отчет, оповестен ден по-рано.

Цената на юлските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време в петък е $109,18 за барел, което е $1,73 по-висока от тази при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $0,06 (0,1%) до $107,45 за барел.

Юнските фючърсите за американския пример WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия миг се търгуват по $107,50 за барел, което е с $1,37 по-скъпо от крайната стойност на вчерашната сесия. Предния ден цената на тези контракти се усили с 0,42 $ (0,4%) до 106,13 $ за барел.

Натискът върху петролния пазар се оказва от опасения, че бързото стягане на паричната политика от международните централни банки ще провокира стопански спад и надлежно понижаване на търсенето на енергийни запаси.

" Фокусът на пазара е както върху блокирането в Китай, по този начин и върху рисковете от спад в стопанската система заради високата инфлация ", сподели Оле Хансен, анализатор на стоковия бранш в Saxo Bank, представен от Market Watch. При още не контрактувани от Европейски Съюз наказания против съветския нефт, Саудитска Арабия и ОАЕ предизвестяват, че има дребен свободен потенциал в бранша нагоре по веригата. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР