Цените на петрола поевтиняха в ранната търговия в понеделник, след

...
Цените на петрола поевтиняха в ранната търговия в понеделник, след
Коментари Харесай

Петролът поевтиня на фона на постигнатата сделка между страните от ОПЕК+

Цените на петрола поевтиняха в ранната търговия в понеделник, откакто Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните сътрудници, водени от Русия, съумяха да преодолеят разликите си и се договориха за увеличение на производството. Това провокира опасения по отношение на евентуален остатък от недопечен нефт на фона на възходящия брой инфектирани с COVID-19 в редица страни по света, написа Ройтерс.

Към 8:45 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,64 $, или 0,87%, до 72,95 $ за барел, откакто предходната седмица изтри близо 3% от цената си. Американският лек недопечен нефт WTI се намали с 0,71 $, или 0,99%, до 71,10 $ за барел, откакто в петък записва седмичен спад от съвсем 4%.

В неделя министрите от ОПЕК+ реализираха съглашение за увеличение на производството на нефт с 400 хиляди барела дневно през всеки месец от август. Това значи, че до края на годината добивът ще бъде повишен с 2 млн. барела на ден.

„ Цените на петрола ще се двоумят през идните седмици “, разясниха от Goldman Sachs след постигнатото съглашение. От капиталовата банка обаче остават оптимисти по отношение на вероятността пред петрола.

За да преодолее вътрешните си разминавания, ОПЕК+ се съгласи на нови квоти за пет страни, които ще могат да усилят личното си произвеждане - най-вече ОАЕ и Саудитска Арабия и в по-малка степен Ирак, Кувейт и Русия.

„ Това съглашение би трябвало да даде убеденост на участниците на пазара, че групата не върви към разпад и няма скоро да залее пазара с доставки “, показаха от  RBC Capital Markets

Миналата година групата редуцира добива с рекордните 10 млн. барела дневно на фона на спада на търсенето на нефт, породен от пандемитяа от ковид. ОПЕК+ последователно усилват добива.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР