Цените на петрола от референтните световни марки слабо нарастват в

...
Цените на петрола от референтните световни марки слабо нарастват в
Коментари Харесай

Ще се обърне ли устойчиво посоката на петролните цени?

Цените на петрола от референтните международни марки едва нарастват в понеделник сутринта след оптималния им спад от съвсем 2 години през последната седмица.

Във фокуса на търговците остава обстановката в Китай, където увеличението на на заболеваемостта от COVID-19 продължава и строгите ограничавания остават. Очакванията за намаляване на търсенето на енергийни запаси в Китай бяха един от факторите зад спада на цените на петрола през предходната седмица.

Друг значим фактор в тази тенденция беше оповестеното от Съединени американски щати, последвано от други страни членки на МАЕ, желание да освободят нефт от стратегически запаси, с цел да лимитират нарастването на цените.

Днес към 9:10 ч. българско време юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures нарастнаха с $1,01 до $105,4 за барел. В петък цената на тези договори спадна с $0,32 (0,3%) до $104,39 за барел.

Цената на майските фючърси за американския пример WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се повишава с $1,00, до $100,27 за барел. В петък WTI поевтиня с 1,01 $ (1%) до 99,27 $ за барел.

Общо за предходната миналата седмица цената на Brent се намали с 11,1%, а WTI - с 12,8%, седмичният спад в цената на двете марки беше най-значителният от април 2020 година.

" Решението на Съединени американски щати да пуснат на пазара нефт от стратегическия запас наподобява е обърнало ралито на петролния пазар ", сподели пред Bloomberg създателят на Vanda Insights Вандана Хари.

Междувременно ръководителят на азиатския бизнес на най-големия петролен търговиц в света Vitol Майк Мюлер съобщи през уикенда, че съгласно него цените на петрола са паднали до равнища, които не регистрират рисковете от вероятно понижаване на износа от Русия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР