Цените на петрола на азиатските борси се успокоиха след волатилното

...
Цените на петрола на азиатските борси се успокоиха след волатилното
Коментари Харесай

Петролът чака Иран и Украйна да определи посоката си

Цените на петрола на азиатските тържища се успокоиха след волатилното начало на комерсиалната сесия в понеделник, предава Reuters. Рекордното повишаване и бързи спадове през последните седмици се дължат на нестихващата рецесия в Украйна и към момента неразбираемото бъдеще за иранския нефт на пазара.

Инвеститорите не откъсват взор от разменящите се закани сред Русия и Съединени американски щати, които в случай че се изпълнят, могат да нарушат доставките и да затегнат пазарите. Което пък кара анализаторите да считат, че цената за барел скоро може да надмине 100 $. Същевременно към момента няма дефинитивно решение дали договарянията за възкръсване на нуклеарното съглашение сред Съединени американски щати и Иран от 2015 година вървят добре, или зле. В петък цената на петрола се намали точно поради позитивни вести по тематиката.

Фючъpcитe нa пeтpoлa copт Бpeнт и амepиĸaнcĸия лeĸ cypoв пeтpoл (WТІ) нарастнаха с повече от 1 $ за барел при започване на търговията, а след това това повишаване бе обезщетено, откакто се появиха вести за допустима среща сред Вашингтон и Москва, в която да се разиска деескалация на напрежението в Украйна.

С отварянето на борсата в Азия европейският петрол се изкачи до 95 $ за барел, след което обаче се намали до 93.39 $ за барел. Aмepиĸaнcĸият пeтpoл след няколко спада и покачвания се стабилизира на 91.14 $ за барел.

Междувременно високопоставени чиновниците на Европейски Съюз са декларирали в късните часове на петък, че сделката за възкръсване на нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година е „ доста близко “. След като обаче информацията не беше доказана през уикенда, вложителите не бяха повлияни от новината.

Истината е, че има толкоз огромен политически напън, от толкоз доста страни, че не се знае към този момент на кое ще реагират пазарите “, разяснява пазарният анализатор от National Australia Bank Баден Мур.

Анализаторите споделят, че пазарът ще остане стегнат, даже и да се прибавят още количества нефт, които да идват от Иран, което пък е добра вест за вложителите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР