Цените на основните храни в България доближиха тези в Германия,

...
Цените на основните храни в България доближиха тези в Германия,
Коментари Харесай

Цените на основните храни у нас гонят германските, но заплатите ни са пет пъти по-ниски

Цените на главните храни в България приближиха тези в Германия, само че заплатите ни са пет пъти по-ниски. Това демонстрира проучване на КНСБ за цените на 20 жизненоважни артикули и минималните заплати в някои страни от Европейски Съюз, написа Труд бг.

Брашното и прясното мляко в България са най-скъпи спрямо шест страни от Европейски Съюз, за които от КНСБ са събрали данни - Испания, Франция, Хърватия, Нидерландия, Германия и Румъния.

Килограм пшеничено брашно вид 500 в България коства 0,92 евро. Най-близо след нас са Нидерландия, където брашното коства 0,89 евро, и Румъния с 0,80 евро. При прясното мляко също сме преди всичко по цени. В България литър прясно мляко коства 1,73 евро, а най-близо до нас е Франция с 1,55 евро.

При яйцата, олиото, картофите и захарта сме на второ място по най-високи цени. 10 яйца у нас костват 2,96 евро. По-скъпи са единствено яйцата в Нидерландия. Средната цена на олиото в страната е 2,30 евро, като още веднъж единствено в Нидерландия то е по-скъпо.

Средната цена на картофите у нас е 1,02 евро и единствено в Испания те са по-скъпи. Само във Франция захарта е по-скъпа в сравнение с при нас.

За една година следените от КНСБ 20 съществени артикули (19 храни плюс бензин) са поскъпнали с 15,2%. А една кошница от тези съществени артикули в България коства 56,09 евро, демонстрират изчисленията на КНСБ. При минимална заплата от 780 лева (398,81 евро) човек може да купи 7,1 такива кошници на месец.

В същото време в Германия цената на тази кошница с съществени храни плюс бензин е 59,01 евро, което е съвсем колкото са цените в България. Но в Германия минималната заплата е 1997 евро.

Така човек на минимална заплата в Германия може да купи 34 кошници с главните храни. Оказва се, че човек на минимална заплата в Германия може да купи близо пет пъти повече храна, в сравнение с човек на минимална заплата в България.

Цените на главните храни в страни от Европейски Съюз с доста по-високи приходи са по-ниски в сравнение с в България. В Испания кошницата от 20 съществени артикули коства 50,33 евро, а в Румъния единствено 45,95 евро.

В същото време в Испания минималната заплата е 1260 евро, а в Румъния е 604,41 евро. Оказва се, че румънците могат да купят близо два пъти повече храна с минималната си заплата, а испанците - близо четири пъти повече.

Във Франция и Нидерландия храните са по-скъпи в сравнение с при нас. Но минималната заплата във Франция е 1747,2 евро, а в Нидерландия е 1995 евро.

Така във Франция хората на минимална заплата могат да купят 28 кошници с съществени храни, а в Нидерландия - 29 кошници. Това е четири пъти повече от покупателната дарба на минималната заплата в България.

Ние сме освен най-бедни измежду жителите на Европейски Съюз, само че и разликата сред нас и по-развитите страни става по-голяма. Преди година с минималната заплата в Германия хората са можели да купят 31,2 кошници с главните храни, а в този момент към този момент могат да купят 34 кошници.

В Испания броят на кошниците, които могат да купят, за година нараства от 19 на 25. Това значи, че заплатите нарастват по-бързо от цените.

А при нас има спад. Преди година човек на минимална заплата е можел да купи 7,5 кошници с съществени храни, а в този момент единствено 7,1 кошници.

Планираното нарастване на минималната заплата на 933 лева от 1 януари 2024 година единствено ще компенсира изоставането на покупателната дарба на минималната заплата през последните две години, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От синдикалната организация упорстват през 2024 година да има най-малко 15% растеж на междинната заплата. Така при предстояща инфлация от към 5% следващата година, действителният растеж на заплатите ще бъде с 10 на 100.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР