Цените на ориза в Азия скочиха до най-високото ниво от

...
Цените на ориза в Азия скочиха до най-високото ниво от
Коментари Харесай

Цените на ориза достигната тригодишен връх

Цените на ориза в Азия скочиха до най-високото равнище от над три години, откакто най-големият изпращач в света Индия понижи доста износа си. Това вся паника за доставките на главния хранителен артикул за милиарди хора по света, написа Bloomberg.

Тайландският бял ориз скочи до 572 $ за звук. Това е най-високата цена от април 2020 година, съгласно данни на Тайландската асоциация на експортьорите на ориз и цели 7% увеличени, спрямо две седмици преди този момент.
 Невиждан от 20 години дефицит на ориз се чака в международен мащаб
Невиждан от 20 години дефицит на ориз се чака в международен мащаб

Миналата година земеделските земи в най-големия производител на ориз в света Китай бяха наранени от проливни летни дъждове

Оризът е основна част от менюто на милиарди поданици в Азия и Африка и скокът на цените би нараснал натиска от към този момент високата инфлация, би нараснал сметките за импорт.

Индия наложи ограничавания особено за бял ориз, без басмати, които би трябвало да контролират цени на вътрешния пазар. Тази вест пристигна на фона на опасенията по отношение на въздействието от метеорологичното събитие Ел Ниньо, високите температури в Европа и офанзивите на Русия против украинските уреди за експорт на зърно.

Ситуацията може да се утежни. Вторият по величина експортьор на ориз Тайланд е изправен пред суша.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР