Цените на жилищните имоти в Германия отбелязват най-рязкото си понижение

...
Цените на жилищните имоти в Германия отбелязват най-рязкото си понижение
Коментари Харесай

Цените на жилищата в Германия удариха рекордно дъно

Цените на жилищните парцели в Германия означават най-рязкото си намаляване за последните 23 години, като в огромните градове спадът е по-силен, оповестява Euronews.

Според държавни данни, през второто тримесечие на годината, цените на жилищата са рекордно евтини, като това се дължи на високите лихвени проценти и възходящите разноски за материали, които са се отразили отрицателно на пазара на парцели в най-голямата европейска стопанска система.

Цените на жилищните парцели се намалиха с 9,9% на годишна база, което е най-резкият спад от началото на събирането на данни през 2000 година, заяви федералната статистическа работа в петък.

На тримесечна база цените са се намалили с 1,5 %, като в по-големите градове спадът е по-силен, в сравнение с в по-слабо обитаемоте региони. В градове като Берлин, Хамбург и Мюнхен цените на жилищата спадат с 9,8%, а тези на еднофамилните и двуфамилните къщи - с 12,6% на годишна база.

В продължение на десетилетие ниските лихвени проценти подхранваха имотния взрив на най-големия европейски пазар за вложения в недвижими парцели.

Рязкото повишаване на лихвите и увеличението на разноските за строителство поставят завършек на този напредък, като водят редица строителни бизнесмени до банкрут, защото покупко-продажбите са замразени, а цените спадат.

Разрешенията за градеж на жилища в Германия са намалели с 31,5% през юли по отношение на миналата година, заяви статистическата работа, до момента в който цените на строителството са се повишили с съвсем 9% на годишна база.

Германия има за цел да строи по 400 000 жилището годишно, само че изпитва усложнения. В петък Асоциацията на жилищната промишленост GdW сигнализира за обстановката, призовавайки за държавна поддръжка за строителните компании.

" Кризата в строителството в Германия се задълбочава от ден дневно и от ден на ден доближава до обществото ", се споделя в изказване на GdW, която съставлява към 3 000 жилищни компании в цялата страна.

GdW прикани за понижаване на Данък добавена стойност на 7% от настоящето равнище от 19% за налични наеми и за финансиране от страната на заеми с 1% рента в поддръжка на фирмите.

Предвижда се в понеделник държавното управление да организира среща на високо ниво с сектора, с цел да разиска обстановката. GdW и асоциацията на притежателите Haus&Grund обявиха, че бойкотират срещата, защото имат прекомерно малко въздействие върху дневния ред.

Правителството възнамерява да показа пакет от ограничения за подкрепяне на бранша до края на месеца, откакто разгласи проекти за поощряване на строителния бранш, в това число понижаване на регулаторните и бюрократичните условия.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР