Цените на жилищата в световен мащаб нарастват със средно 10%

...
Цените на жилищата в световен мащаб нарастват със средно 10%
Коментари Харесай

Цените на жилищата в световен мащаб нараснаха с 10,2% за година. Експерти очакват охлаждане на пазара

Цените на жилищата в международен мащаб нарастват със приблизително 10% през първото тримесечие на тази година, в съпоставяне със същия интервал на предходната. Това демонстрират данни от отчета на консултантската компания Knight Frank за първото тримесечие на тази година. Проучването на компанията е направено измежду 56 страни в международен мащаб. 45% от пазарите регистрират двуцифрен растеж на цените на годишна база. Икономистите предвиждат закъснение на растежа на цените на жилищата

Страната ни е сложена на 27-о място измежду 56-те страни, включени в показателя. За България са употребявани данни на Евростат за четвъртото тримесечие на предходната година, съгласно които има повишаване на цените с 9,4% на годишна база.

Турция още веднъж се подрежда преди всичко в класацията с растеж за интервала от над 100% в цените на жилищата, само че след изваждане на инфлацията действителната цифра спада до 30%. След нея се подреждат Чехия с растеж от 25,5% и Словакия с 22,1%. В топ 10 на паразите с най-бързо поскъпващи жилища през първото тримесечие попадат са и Естония, Нидерландия, Унгария, Исландия, Съединени американски щати, Канада и Латвия.
 Ръстът на лихвите носи изстудяване на пазара на парцели в международен мащаб
Ръстът на лихвите носи изстудяване на пазара на парцели в международен мащаб

Но няма да станат по-достъпни

България се подрежда след Англия по годишен растеж на цените на жилищата през първото тримесечие. След нас пък са Хърватия (9,1%) и Гърция (9%).

По отношение на класацията по градове София се подрежда на 68-о място измежду 150 града в света в класацията, а цените на жилищата са нарастнали с 9,1% на годишна база по данни от четвъртото тримесечие на предходната година.

Сред страните, включени в класацията, които регистрират спад в цените на жилищата са Мароко (-10,4%), Бразилия, Литва.

Според специалистите високата инфлация значи, че лихвите ще се покачат, а това ще увеличи разноските по обслужването на задълженията в миг, когато цената за живот, изключително цените на силата и на храните, порастват и понижават приходите и опциите на семействата да купят нов дом.

Някои пазари като Съединени американски щати, Англия, Австралия, Нова Зеландия и Канада покачиха лихвите през първото тримесечие. Очакванията са Европейска централна банка да последва тази политика през юли с вероятност за излизане от негативните лихви през септември или даже по-скоро.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР