Цените на извинителните бележки гонят рекорди. Лекар от София поискал

...
Цените на извинителните бележки гонят рекорди. Лекар от София поискал
Коментари Харесай

Надпревара за по-скъпа медицинска бележка: Лекар е поискал 30 лв. от дете

Цените на извинителните бележки гонят върхове. Лекар от София изискал 30 лв., с цел да издаде документа за отсъствия на възпитаник по медицински аргументи. Това е единствено един от множеството сигнали за високи цени на извинителни бележки, постъпили при омбудсмана.
Прочетете още
Общественият бранител изиска бележките да се покриват от здравната каса, с цел да не се постанова да ги заплащат родителите.

Родителите, които се оплакали на омбудсмана разбрали, че би трябвало да платят за извинителна записка в лекарския кабинет. Според условията цените на услугите, които не се покриват от здравната каса би трябвало да бъдат оповестени на видно и място.

" Един родител, който има трима или четирима възпитаници той какъв брой пари би трябвало да заплати за медицинските бележки на своето дете. Омбудсманът упорства за гратис детско опазване на здравето ", сподели доктор Ева Жечева - шеф `Права на детето " към омбудсмана на Република България.

" Тази активност е недофинансирана. Ние преглеждаме всички деца, като единственото възнаграждение,. което получаваме за това е еднократната сума в размер на 3.75 мисля, че е сега ", изясни доктор Гергана Николова- общопрактикуващ доктор.

За това при някои лекари извинителна записка се заплаща. Тя не се покрива от Здравната каса. Регулация на цената ѝ няма. А какъв брой коства бележката дефинира всеки доктор или медицински център.

" Не сме компании и не можем да определим една цена за всички, тъй като това не е законно. Така, че всяко едно лечебно заведение има право да си образува цена ", сподели доктор Гергана Николова- общопрактикувашщ доктор.

Ако здравният министър включи бележките в пакета от действия, които се заплащат от здравната каса те няма да се заплащат от родителите. Дали това ще се случи от здравното министерство не ни дадоха отговор. Омбудсманът предлага краткотрайно решение на казуса. То обаче зависи от персоналните лекари.

" Да не вземат такси, които стряскат хората. Ние предложихме на образец да бъде колкото потребителската такса за възрастните ", уточни доктор Ева Жечева - шеф " Права на детето ", към Омбудсмана на Република България.

А медиците споделят, че в случай че страната стартира да им заплаща потребителска такса за децата, няма да има такса " извинителна записка "

" Пациентът, който получава болничен лист, си заплаща таксата за прегледа, нали по този начин? Ами да бъде по този начин добра страната да заплати таксата на детето ", разяснява доктор Гергана Николова- общопрактикуващ доктор.

От Националната мрежа за децата споделят, че в чужбина отсъствия от три до пет дни и по здравословни аргументи се извиняват с записка от родителите. Ако и по-късно детето не отиде на учебно заведение, се изисква медицински документ.

" За по-краткосрочни боледувания не е нужно а се стига до доктор, което е и практиката на всякъде по света, тъй като в последна сметка лекарският запас е стеснен ", съобщи Пламена Николова- Национална мрежа за децата.

От Министерството на здравеопазването споделиха,ч е са инициирали диалози с разнообразни страни свързани с издаването на извинителните бележки. А от Министерството на образованието обясниха,че ще предложат децата ше предложат отсъствията по домашни аргументи с записка от родител да да се усилят от 10 на 15 дни годишно, написа Българска национална телевизия. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР