Цените на имотите все повече започват да напомнят на ситуацията

...
Цените на имотите все повече започват да напомнят на ситуацията
Коментари Харесай

Икономист: До 2 години имотният балон ще се спука

Цените на парцелите от ден на ден стартират да припомнят на обстановката отпреди 15 година от предходния заможен взрив. Тогава секторът убеждаваше хората, че те няма да поевтинеят, до момента в който внезапно пазарът не се срина и след това десетилетия наред всички съжаляваха, че са купили на жилищата си на най-високите цени, разяснява икономистът Георги Ангелов 
Прочетете още
По негови думи точно това била повода инфлацията да скочи тогава. Той напомня, че във времена, когато повишаването на живота в страните от еврозоната били към 2-3%, у нас то доближи 15% - точно поради този напредък на кредитиране, който непрекъснато наливаше пари в стопанската система години наред. 

" Проблемът с високите цените от последните няколко години мина - виждаме, че инфлацията пада. Сега въпросът е да не си създадем нов мотор на инфлацията ", сподели Ангелов. Конкретно в цените на парцелите се виждало надценяване. " Някои споделят, че то е умерено - към 5-10%, други споделят, че са 50% по-скъпи. Колкото повече се надува този балон, толкоз по-болезнено ще бъде, когато се спука ", съобщи Ангелов за БТВ. Той е безапелационен, че балонът ще се спука рано или късно. Всеки балон се пука - това било потвърдено в историята на финансовия пазар.

Според Ангелов е належащо да се вземат ограничения, с цел да се охлади пазара и да се предотврати това, което по този начин или другояче следва. По негово мнение главният риск е, че макроикономиката ще пострада, цели сектрои са свързани със сторителството. " Когато удари рецесията през 2008 година, хората не започнаха да купуват сега, в който цените потеглиха надолу, те чакаха 7-8 година, преди отновно да купуват. Това удари тежко стопанската система - хиляди изгубиха работата си, спря строителството, никой не купуваше мебели, строителни материали ", напомни Ангелов.

Според неговата теза България се движи с към 1-2 години забавяне от Западна Европа. Там цените към този момент вече спадат. През 2008 година беше същото - на всички места парцелите поевтинявали, у нас бележели върхове. Затова той е безапелационен, че регулаторите би трябвало да вземат ограничения. " В момента банките не престават изкуствено да държат ипотечните лихви ниски, с цел да си търсят клиенти ", сподели той. Ангелов предизвести обаче, че лихвите е са плаващи и това може да изиграе неприятна смешка на доста хора, в случай че те не могат да си разрешат да заплащат заем с 1-2 процентни пункта по-висока рента.

 

 

Снимка: БТВ
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР