Цените на имотите у нас, особено в големите градове, се

...
Цените на имотите у нас, особено в големите градове, се
Коментари Харесай

Каква част от теглените в момента кредити ще се превърнат в лоши

Цените на парцелите у нас, изключително в огромните градове, се покачват. За последните 6 години те са нарастнали с 46%. На този декор лихвите по ипотечните кредите са на исторически ниски равнища. Търсенето на жилища се чака да продължи да изпреварва предлагането и през тази година. Ще се стигне ли това до балон при недвижимите парцели, по какъв начин ще се отрази повишение на лихвените проценти на Европейската централна банка и ще последва ли вълна от неприятни заеми? Прогнозите са търсенето на жилища в София и огромните градове на страната да продължи и през тази година. Наблюдатели даже предвиждат възстановяване на върховете по продажби.

Преди три години Иван Иванов взима ипотечен заем за апартамент. Изчислява, че за период от 25 години би трябвало да върне на банката 125 000 лв.. Но, в случай че лихвите се усилят, няма да може да погасява дълга си и ще остане на улицата. " В момента заплащам 2,9 % рента. Значи вноската ми като цяло е 390 лева всичко на месец със застраховки на жилището. Не знам дали ще можем да устояваме на 6,7 % рента, сложна работа ", споделя Иванов, представен от Българска национална телевизия.

Промяна в кредитната политика на българските банки, специалистите чакат не по-рано от края на тази година. И пресмятат, че в случай че сме взели 150 000 лева за 20 години при рента от 2.5%, с месечна вноска от 800 лева растеж от четвърт % ще увеличи вноската ни с по-малко от 20 лева Ако лихвата се увеличи с 1%, то тогава вноската ще бъде 870 лева

" Като цяло считам, че огромна част от заемите, които се теглят сега, ще си останат положителни заеми. Много малко ще се трансфорат в неприятни заеми на тези, които са надценили опциите си ", споделя Тихомир Тошев, кредитен съветник.

Освен растеж на лихвата, цените на парцелите също ще вървят нагоре. " 2006-2008 година цените са нараствали балонно, в този момент те нарастват гладко. За последните 6 години от 2016 година номиналния растеж на цените е към 7-7.5% и се движи съвсем в границите на междинното повишаване на Европейски Съюз ", споделя Антон Андонов, изпълнителен шеф на организация за недвижими парцели.

Освен това банките у нас са ликвидни, само че различен фактор въздейства върху крайната цена на парцелите - строителните материали. " Като цяло сме създали разбор какъв брой въздейства покачването на цените на материалите последните години в крайната стойност и това е 27% т.е., в случай че предходната година съм можел да построя нещо за 100 лева сега ми трябват 127 лева ", споделя Андонов.

Въпреки всичко имотният пазар ще остане динамичен, а половината от покупко-продажбите се случват с заплащане в брой, сочат специалистите.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР