Цените на храните ще се повишат двойно през есента“, заяви

...
Цените на храните ще се повишат двойно през есента“, заяви
Коментари Харесай

Доц. Боюклиев от БАН: Цените на храните ще се повишат двойно през есента

„ Цените на храните ще се покачат двойно през есента “, съобщи доцент Огнян Боюклиев от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките пред БТВ.

„ Прибираме реколтата от зърно, а азотните торове са с 3-4 пъти по-скъпи. Това е интензивна просвета, която изисква обработка от комбайни трактори, а дизелът нарастна. За да се съхранява зърното би трябвало електрическа енергия, а хлябът се пече на газ “, изясни Боюклиев.

Той акцентира, че всяка година лятото цените на храните са по-ниски.

„ Дължи се на това, че е лято и реколтата е прибрана. Нашите проучвания демонстрират, че 30% от хората разчитат на лично произвеждане по дворовете в селата. Стопанската година стартира от 1 октомври и приключва на 1 октомври идната година, когато реколтата е прибрана, а през тези 12 месеца земеделският производител непрестанно влага първични материали, материали, финансови средства. Сега през лятото цените са разнообразни, само че имаме и две рецесии – Коронавирус и войната в Украйна ”, добави Боюклиев.

Той бе безапелационен, че по-ниските цени в този момент не се дължат на политиката на държавното управление, а са поради международните трендове.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР