Цените на храните се повишават рязко през последните няколко месеца

...
Цените на храните се повишават рязко през последните няколко месеца
Коментари Харесай

Коя е следващата храна, която може да поскъпне в световен мащаб

Цените на храните се покачват внезапно през последните няколко месеца в международен мащаб и оризът - съществена храна в огромна част от Азия, може да бъде идващият, предизвестяват специалисти, представени от Си Ен Би Си. 

Много храни - от пшеница и други зърнени култури до месо и масла, нарастнаха до рекордни нива поради редица фактори, в това число по-високите цени на торовете и силата през последната година, както и войната в Украйна. 

Бяха наложени забрани върху износа или регистрирани съществени нарушавания на пазара - Индия забрани експорта на пшеница, Индонезия - на палмово масло, а от Украйна към този момент мъчно идват пшеница, овес, захар и други. 
 
Оризът може да се окаже идната просвета която да бъде подложена на напън на международните пазари. 

Пестим ли от качеството на храната поради високите цени в магазина
    
Индексът на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО - FAO) към този момент регистрира последователно увеличение на интернационалните цени на ориза за пети следващ месец до 12-месечен най-много в данните за май, които бяха оповестени предходната седмица. 

 istock istock
Производство на ориз към момента е задоволително, означават специалисти. Поскъпването на пшеницата обаче и като цяло по-високите разноски в селското стопанство може да създадат значимо да се наблюдават и цените на ориза. 

България е една от страните с най-вече сигнали за рискови храни в Европейски Съюз

" Занапред би трябвало да следим цените на ориза, тъй като повишаването на пшеницата може да докара до известно заменяне с ориз, повишение на търсенето и понижаване на съществуващите ресурси ", показва Сонал Варма, основен икономист в японската банка " Номура " (Nomura).   
  
Все отново рисковете за ориза са към момента ниски, защото международните ресурси са повече от задоволителни, а реколтата в Индия се чака да бъде добра това лято, отбелязва Си Ен Би Си.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР