Цените на храните през последните месеци са се повишили драматично

...
Цените на храните през последните месеци са се повишили драматично
Коментари Харесай

Няма плодове, шунката е лукс: цените на храните в Унгария са скочили най-много в ЕС

Цените на храните през последните месеци са се повишили трагично в цяла Европа, само че най-големият скок е в Унгария.

Магдолна Гозон си гризва от люти зелени чушки на сергия за плодове и зеленчуци в огромен пазар на закрито в Будапеща, с цел да се увери, че са задоволително пикантни за супата, която готви.

Осемдесет и три годишната пенсионерка не може да си разреши да си купи, в случай че не са задоволително люти - не и със своята дребна пенсия и на фона на най-големия скок в цените на храните в Европейски Съюз, пред който е изправена Унгария.

" Не закупувам плодове. Получихме картофи от общината, тъй че не ни се постанова да ги купуваме, само че лукът нарастна ", сподели Гозон, която е спряла да купува млечни артикули и рядко пазари месо.

Цените на храните се покачиха трагично през последните месеци в цяла Европа, като през март скочиха с 19.6% спрямо март предходната година и по този метод станаха главен мотор за инфлацията, защото цените на силата спаднаха.
Но в Унгария цените на храните са се повишили с повече от 45% в границите на година, излиза наяве от информация от статистическата организация на Европейски Съюз Евростат. Това е доста повече от второто по величина нарастване в Словакия, което е с малко над 29 %. Тези нараствания на цените са тежък удар за потребителите в централноевропейската страна и ги принуждават да трансформират храните, които купуват и количествата, които могат да си разрешат. А бизнесът е заставен да премисли какви артикули да предлага.

" Навиците несъмнено се трансформират, тъй че хората в действителност обмислят какво да купуват. Почти сме стигнали до миг, в който наденицата и шунката се считат за деликатеси ", сподели Силвия Букта, шеф на месарски щанд в историческата постройка на Централните хали в Будапеща. " Освен това ни се постанова да зареждаме по-малко, защото цените са по-високи и знаем, че няма толкоз доста клиенти, тъй че несъмнено доставяме стоката по-пестеливо ", добави Букта.

 След взрива на браковете инфлацията удари сватбите в Унгария След взрива на браковете инфлацията удари сватбите в Унгария

Цените на някои типове храни в Унгария съвсем са се удвоили през последната година. Основни артикули като яйцата, млякото, маслото и хляба са от 72% до 80% по-скъпи и водят до изпразване на портфейлите в страна, в която междинната чиста заплата е малко над 900 $ месечно.

Въпреки че множеството европейски стопански системи страдат от сходни компликации, защото войната на Русия в Украйна подхранва рецесия, обвързвана с цената на живота, неефективност в унгарското земеделие и хранително-вкусова индустрия, както и историческото обезценяване на националната валута форинт, значат, че " рисковата инфлация " в страната е по-лоша от където и да било другаде в Европейски Съюз, сподели Петер Вировац - основен икономист в " Ай Ен Джи Унгария " (ING Hungary).

" Навсякъде имаше суша, цените на силата се покачиха на всички места, разноските на доставчиците се покачиха на всички места ", сподели той. " Но, в случай че производството не е дейно, тогава, несъмнено, на локалните производители ще им бъде доста по-трудно да заплащат тези разноски ".
За да свързват двата края, освен фермерите, само че и заведенията за хранене, пекарните и други бизнеси, са повишили цените за клиентите и са трансформирали продуктите, които оферират, с цел да избегнат най-скъпите съставки. Кафе " Чига ", ресторант и бар под раззеленилите се дървета на площад в центъра на Будапеща, е извадил хамбургерите и пържените картофи от менюто си в края на предходната година в отговор на внезапно покачващите се цени на съставките като месо и готварско олио, сподели шефът му Андраш Келемен.

" (Цената на) суровините внезапно се увеличи. Има някои продукти, които се покачиха с към 100% ", сподели той. " Зеленчуците, изключително през зимния интервал, както и някои меса и локални артикули, се покачиха неимоверно ".

Това докара до повишение на общата инфлация в Унгария до 25.6 %. Това е най-високата стойност в Европейски Съюз, където предишния месец междинната инфлация се забави до 8.3 на 100. Растящата цена на живота докара до бързо нарастване на заплатите - спомагателни разноски, които бизнесите частично трансферират върху клиентите.
" Всичките ни разноски непрестанно се покачват и в това време би трябвало да подвигаме заплатите ", сподели Келемен. " Има избрана точка, над която не желаеме или не смеем да повишим цените на дребно - само че повишение с 30% % е типично ". Естер Робоз, притежател на пекарна " Бабушка " в Будапеща, сподели, че и на нея ѝ се е наложило да увеличи цените за клиентите си. Тя също по този начин почнала да употребява зехтин в някои кексове, защото цената на маслото е скочила с 68% през март.

" Цените на всички съставки се покачиха в известна степен, само че за нас най-забележими евентуално бяха маслото, зехтина и брашното ", сподели тя.

Въпреки че Унгария е огромен производител на пшеница, царевица, маслодайни семена и месо, към 30% от питателните артикули във веригите за хранителни артикули са вносни, излиза наяве от изследване от 2022 година на Националната работа за сигурност на храните.

Миналата година унгарският форинт се обезцени с повече от 40% по отношение на американския $ и с повече от 20% по отношение на еврото, което е направило разноските за импорт - а оттова и цените по рафтовете - доста по-високи, сподели Вировац.

" Това значи просто спомагателни разноски за доставчиците, които те в последна сметка се пробват да трансферират на потребителите ", сподели икономистът.

Цените на храните в Унгария дават скромни признаци на закъснение, като спаднаха с три пункта от пика си през декември, който беше съвсем 50 %.
Но, въведена неотдавна от Унгария, Полша, Словакия и България на фона на пренасищане на пазара, което те настояват, че е навредило на локалните фермери, би могла да увеличи инфлацията, сподели основаният в Лондон икономист Иън Мичъл, един от шефовете на програмата за Европа в Центъра за световно развиване.
Вировац обаче сподели, че хората харчат все по-малко, защото покупателната им дарба и спестяванията им понижават, тъй че евентуално няма да са подготвени да заплащат повече за самун и други храни локално произвеждане, а това ще попречи на доставчиците да им трансферират спомагателните разноски.

" Достигнахме точка, в която има такова покачване на цените и такова привършване на запасите на семействата, че хората в действителност започнаха да стягат коланите си и започнаха да използват доста по-малко ", сподели той. (БТА)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР