Цените на газа в Европа паднаха под 100 евро за

...
Цените на газа в Европа паднаха под 100 евро за
Коментари Харесай

Цената на европейския газ падна под 100 евро на мегават за първи път от юни

Цените на газа в Европа паднаха под 100 евро за мегаватчас за първи път от средата на юни,откакто Русия понижи доставките това лято, като топлото време и съхранението на газ облекчават опасенията за зимния дефицит, написа.

Фючърсите за ноември на нидерландскигазов хъб се търгуват на нива99,17 евро за мегаватчас. Във вторник сутринта се следи сходна наклонност, като цените се движат към 95 евро за мегаватчас.

Европейските цени на газа в този момент са със 70% под равнищата, следени през август, когато се покачиха над 300 евро/MWh, макар че към момента са много над диапазона от 20 до 40 евро/MWh, на който значително се търгуваха през последното десетилетие. Договорите за доставка на газ в Обединеното кралство през ноември също паднаха с до 15%.

Въпреки че цените остават извънредно високи, новината предлага известно облекчение за потребителите под финансов стрес. Цените на едро директно въздействат върху цената на дребно, която семействата и фирмите заплащат всеки месец. Тези дефинитивни сметки съдържат и спомагателни разноски, свързани с поддръжка на мрежата, налози и оперативни такси.

Последният път, когато цените на газа паднаха под границата от 100 евро за мегаватчас, беше в средата на юни. След това цените се покачиха с подчертана скорост, защото държавните управления побързаха да запълнят подземните газови складове, а манипулирането на доставките от страна на Русия подхрани спекулациите.

Енергийната рецесия остава челно място в дневния ред на Европейски Съюз. Миналата седмица въпросът за пределните цени зае централно място на Европейския съвет в Брюксел.

В края на срещата водачите дадоха зелена светлина на Европейската комисия да предложи механизъм за ограничение на крайни случаи на спекулации и неустойчивост в TTF. Този инструмент обаче няма да има необятна горна граница на цените, както изискват някои страни от Европейски Съюз, а вместо това ще работи като незабавен таван. „ Времето пристигна “, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „ Важно е да се движим с явен сигнал, че сме подготвени да бъдем надеждни сътрудници на пазара, само че към този момент не непременно. Успоредно с това Комисията работи върху обособен, самостоятелен търговски център единствено за полутечен природен газ (LNG). Изпълнителният шеф твърди, че TTF е прекомерно повлиян от възходите и спадовете на газовите потоци по тръбопроводите.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР