Цените на газа се покачват по две причини – цените

...
Цените на газа се покачват по две причини – цените
Коментари Харесай

Росен Христов: След целия този хаос и кризисен период има пълна диверсификация на природен газ

„ Цените на газа се повишават по две аргументи – цените на борсата вървят нагоре, а втората причина е скъпият газ в газохранилището в Чирен. Потреблението на газ към сегашния миг е малко поради относително топлата зима “.

Това съобщи служебният енергиен министър Росен Христов в ефира на БТВ.

Христов уточни, че газохранилището в Чирен е запълнено над 90%.

" Стратегията на служебното държавно управление е да се черпят дребни количества, с цел да се поддържат ниски цени на пазара на синьо гориво, с цел да се смъкнат и цената на количествата на газ от газохранилището ", сподели той.

По думите му поевтиняването на синьото гориво би трябвало да се усети у нас през февруари месец.

Трябва да усетим незабавно и договорката за газа от Турция, тъй като от февруари танкерите на турска територия ще бъдат разтоварени, само че би трябвало да бъдат обезпечени и терминали за разтоварване. Договорът е за 13 години, като би трябвало да бъдат разтоварени по 14 танкера на година, като през актуалната година потенциалът ще е по-малък с към 6-7 танкера, тъй като годината е директна, изясни Росен Христов.

За програмата за фотоволтаици могат да аплайват семейства, които се отопляват с твърдо гориво, сподели Христов.

Притесненията са дали ще има задоволително компании, които да ги слагат и дали няма да се вдигнат цените. Няма значение дали семейството първо е подало документи, въпросът е планът да е добър, добави Христов.

Първият транш започва през днешния ден.

„ След целия този безпорядък и спешен интервал има цялостна диверсификация на природен газ “, безапелационен бе енергийният министър.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР