Цените на двата основни сорта петрол в четвъртък вечерта се

...
Цените на двата основни сорта петрол в четвъртък вечерта се
Коментари Харесай

Цените на петрола се повишават след решението на ОПЕК+ за добива

Цените на двата съществени сорта нефт в четвъртък вечерта се покачват с над 3 % след новините от съвещанието на ОПЕК+ и продължаващата оценка от участниците на пазара на обстановката.

Фючърсите за юни за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures се покачват с 3,22 % или с 2,02 $ до 64,76 $ за барел.

Майските фючърси за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) нарастват с 3,65 % или с 2,16 $ – до 61,32 $ за барел.

Участниците на пазара преценят деликатно резултатите от съвещанието на страните от обединяването ОПЕК+ във връзка с съглашението за ограничение на производството на нефт. Страните от ОПЕК+ съгласуваха последователно нарастване на добива на нефт в разстояние на три месеца, т.е. през май-юли, заяви по-рано вицепремиерът на Русия Александър Новак, представен от осведомителните организации.

„ Днес на съвещанието на ОПЕК+ бе взето решение за начало на възобновяване на добива от месец май. Напомням, че от февруари до април производството бе замразено. Днес взехме решение за начало на възобновяване от май в разстояние на три месеца. По този метод ще реализираме параметрите, които са избрани в съглашението “, сподели той.

„ Ако приказваме за числа, то през месец май общото нарастване (на производството на петрол) на страните от ОПЕК+ ще е 350 хиляди барела дневно, през месец юни – същото, а през юли – с 441 хиляди барела дневно. Страните от ОПЕК ще бъдат включени в същия график, очакван в съглашението, подписано през април 2020 година “, посочи Новак.

По думите на Новак, дефицитът на пазара на нефт е 2 млн. барела дневно. Според него през 2021 година търсенето ще се усили с 5-5,5 млн. барела дневно.

Следващото съвещание на ОПЕК+, срещата на министрите от ОПЕК и ОПЕК+ са планувани на 28 април като през същия ден ще се организира съвещание на мониторинговата комисия (JMMC), съгласно известие на ОПЕК.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР