Цените на двата основни сорта петрол, които през миналата седмица

...
Цените на двата основни сорта петрол, които през миналата седмица
Коментари Харесай

Петролът започва седмичната търговия с лек спад в цените

Цените на двата съществени сорта нефт, които през предходната седмица приключиха на оптималното равнище за тази година се трансформират едва в границите на утринната търговия. След слабото покачване в самото начало, цените минаха към нищожен спад, сочат данните.

Цената на ноемврийските фючърси за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures се намалява до 88,49 $ за барел - с 0,06 $ или с 0,07%. При затварянето на търговията в петък цената по тези контракти за вид Brent нарастна с 1,72 $ или с 2% до 88,55 $ за барел.

Котировката на фючърсите за октомври за петрола вид WTI на нюйоркската борса (NYMEX) спада до 85,52 $ за барел или с 0,03 $ (0,04%). При затваряне на предходната търговия цената по договорите за лекия нефт се увеличи с 1,92 $ или с 2,3 на 100 до 85,55 $ за барел.

През предходната седмица вид Brent нарастна с 5,5 %, а вид WTI – със 7,2 % като надлежно и двата сорта приключиха в петък на най-високите равнища от 17 и 16 ноември 2022 г.

Пазарът реагира на по-добрите данни за стопанската система на Китай, откакто в петък Caixin Media Co. заяви за възстановяване на показателя на мениджърите по покупки на страната (PMI) до 51 от 49,2 пункта.

Сега пазарът е в очакване на вести от Саудитска Арабия във връзка с съкращаването на добива. По предварителни данни страната ще продължи тази политика и се чака да разгласи продължение на доброволното понижение с 1 млн. барела дневно и през октомври. Не без значение е и решението на Русия за понижаване на експорта, само че този път с 300 хиляди барела дневно. Последните решения би трябвало да станат ясни до дни.

Участниците на пазара регистрират и данните на компанията за услуги в бранша Baker Hughes, съгласно които през предходната седмица броят на работещите  платформи за петрол в Съединени американски щати остава неизменен – 512. Това е най-ниското равнище от февруари 2022 година По отношение на сондажните газови платформи се регистрира спад с 1 – до 144.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР