Цените на билетите в БДЖ се вдигат с около 20%

...
Цените на билетите в БДЖ се вдигат с около 20%
Коментари Харесай

БДЖ вдига цените на билетите с 20%, но ще се подобри ли пътуването ни?

Цените на билетите в БДЖ се подвигат с към 20% от 7 май, по какъв начин това ще усъвършенства и ще усъвършенства ли в действителност потребителското прекарване? По тематиката в “Денят на Фокус " поканихме за коментар инж. Венцислав Славков, шеф “Пътнически транспорти " в БДЖ и стенд ъп комика Диана, която е работила и като ватман в държавните железници.

Инж. Славков, посочи, че цените на билетите се усилват по отношение на увеличените разноски на сдружението. “Увеличението на минималната работна заплата докара до нарастване заплатите на чиновниците. Нарастват разноските за гориво и електрическа енергия. От 2020 г не е имало нарастване на цените на билетите, а за поддръжката на влаковете също са нужни средства ", акцентира Славков.

“Очакваме нови 10 локомотива от класа на “Сименс ".Те ще дойдат в края на годината или началото на идната. Ще ни се доставят 76 рециклирани и осъвременени пътнически вагона. Договорът е подписан, при започване на май ще дойде първата партида. За летния сезон към този момент ще бъдат в употреба. Предвидена е усъвършенствана интернет връзка във всички влакове.Целта е да подобрим прекарването на пасажерите,така че всеки да може да си почива с телефон, таблет или да работи онлайн. Не се чакат нови направления да бъдат разкрити този сезон. Билетът София-Бургас от 7 май ще коства към 25 лева ", сподели още Славков.

“Спалните вагони са осъвременени и с всички нужни условия за удобно пътешестване. Възстановихме 25 спални вагона за сезона, с цел да могат всички искащи да ги употребяват ", разясни инж. Славков.

“Пътувайки към Варна на курс, дойдох в Червен бряг 7 минути по-рано и всички бяха в потрес. Малко проблематично е, в случай че там има различен трен, само че нямаше. Моите сътрудници бяха шашнати - никой не знае по какъв начин този трен прелетя през времепространството, без да превишавам скоростта! Странно беше за сътрудниците, че жена кара машината. Като ме видя един проверяващ, падна на релсите с отворена уста! " Това сподели Диана, стенд ъп комедиант от Inside Joke. Тя е била за малко ватман в железниците и ни споделя от първа ръка какво е чувството да “караш влака ".

Влакът е изключително комфортен за къси дестинации като София-Перник, Пловдив, Асеновград, които са основни. “Моят обществен живот беше 50% с помощта на БДЖ като студентка. Във влака свирехме на китари, играехме карти и си прекарвахме отлично. Машинисти са ни свирили на китари, виждайки, че сме компания гимназисти ", сподели още Диана.

Заплатата на машиниста е ниска и това демотивира. “В кабината постоянно е горещо, мирише необичайно, локомотивите са остарели шкоди от 75-та г и това е брутално за човешкото здраве. Возила съм се от Берлин за Хамбург с 300 км в час, чез скоростта да се усети, а БДЖ се бори за постигане на 160 км в час! Няма по какъв начин това да не е смешно ", сподели още събеседничката.

“Цялата ми гимназия мина във влака- изтъркала съм всички пътнически влакове в България, причина да спра бе, че се открих и не пътувах повече. Паметен ден за мен беше италианец в купето, който се затича към мен, изцяло чужд. Влезе, настъпи ме - превъзходен мотив да се срещнем! Той ме питаше правила ли си си ДНК тест, приличаш на италианка, мъжът се опитваше да ме целува и се притисках в лелята до мен, молейки се тя да не слезе. Слезе! Историята свърши със заключението, че е доста хубаво да има нощна защита във влаковете! Бях на 19 г ", спомни си Диана.

“Липсва ми шофирането на локомотив, желае ми се да карам още веднъж. Беше ми прелестно да возя хората на готини места. Всяко пътешестване с БДЖ е премеждие! Във влака, за разлика от рейса и самолета, можеш да се разтъпчеш, умерено ти е. Можеш да си танцуваш в коридора, както лятото постоянно е случва. Първата коза, която видях в живота си, беше в БДЖ. Една баба беше с нея, носеше си и клетка с кокошчици ", смя се Диана.

“Вълнувам се да има актуализирани “Сименси ", които не потеглят, без тоалетната им да е изправна. Това е напълно съществено! В старите вагони не ти е прелестно да отидеш до тоалетната, с изключение на за две неща - да пушиш и да се скриеш от кондуктора, когато нямаш билет ", приключи със смях диалога Диана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР