Цените на бензина в различните държави може да варират в

...
Цените на бензина в различните държави може да варират в
Коментари Харесай

По-евтин от водата: 7-те държави с най-ниска цена на бензина в света

Цените на бензина в другите страни може да варират според от редица фактори, в това число данъчни политики, разноски за пречистване и превозване на нефт и районни стопански условия. Тези фактори могат доста да повлияят на крайната цена на бензина, което от време на време води до ненадейно високи цени за потребителите.

Има обаче и противоположен образец - страни, в които заради разнообразни стопански и геополитически условия цената на бензина остава относително ниска, което го прави една от най-достъпните артикули, дори по-евтина от бутилираната вода.

Но в Русия, да вземем за пример, макар големите ресурси от нефт, цените на бензина може да са по-високи от предстоящото заради разнообразни вътрешни фактори, в това число налози и конструкция на петролната промишленост.

В същото време в други страни, където цените на горивата са доста по-ниски, такива въпроси въобще не стоят на дневен ред. Това може да се дължи на по-ниски налози върху горивото, държавни дотации или по-ниски индустриални и дистрибуторски разноски.

Това важи изключително за страни експортьорки на нефт като Саудитска Арабия, Венецуела и Кувейт, където цената на бензина остава ниска даже на фона на съмненията на международния пазар. В тези страни държавните управления постоянно употребяват приходите от износа на нефт, с цел да субсидират локалните разноски за гориво, което го прави налично за локалното население, да се поддържа висок стандарт на живот и икономическа непоклатимост макар външните провокации.

Нигерия

Нигерия, основен производител на нефт на африканския континент, от дълго време дава на жителите си достъп до на ниска цена бензин. Благодарение на политиката на държавното управление цената на горивата остава една от най-ниските в света - единствено 0,40 $ за литър. Това доста опростява живота на притежателите на коли в страната.

Последният отчет на ОПЕК обаче демонстрира спад от 543 милиона барела в запасите от недопечен нефт в Нигерия през последните пет години, намеквайки за евентуални промени. Намаляването на петролните ресурси може да докара до повишение на цените на бензина, тъй че държавното управление ще би трябвало да откри нови способи да поддържа достъпността на гориво за популацията.

Кувейт

Кувейт, дребна страна в североизточната част на Арабския полуостров, също е значим състезател в международната петролна промишленост, притежавайки към 7% от международните петролни ресурси.

По-голямата част от петрола на Кувейт се създава на сушата, което способства за ниските цени на горивата. В началото на края на 2021 година цената на бензина в Кувейт беше едвам 0,34 $ за литър, което отразява удобната позиция на страната на международния петролен пазар.

Алжир

Алжир, който има обилни ресурси от нефт, също съумява да поддържа ниски цени на бензина за своите жители. Подобно на обстановката в Хаити, държавното управление на Алжир избегна непопулярното решение за увеличение на цените на горивата, поддържайки цените на бензина налични от 0,33 $ за литър.

Въпреки актуалната непоклатимост обаче бъдещето наподобява нестабилно: спадът в износа на нефт, който е с съвсем една трета през последната година, и намаляващите ресурси от суровината могат да доведат до по-високи цени през идващото десетилетие. Икономиката на Алжир, мощно подвластна от приходите от въглеводороди, е изправена пред опасности от провокациите на ръководството и неналичието на вложения в петролния бранш, което може да повлияе както на вътрешния пазар на горива, по този начин и на стопанската система като цяло.

Ангола

Ангола, другата значима петролна мощ в Африка, има свои лични компликации. Въпреки големите си ресурси от нефт, страната постоянно е изправена пред политическа неустойчивост, което обезсърчава вложителите.

Икономическата рецесия, която избухна преди пет години, докара до понижаване на производството на нефт с една трета, само че в последно време петролната промишленост стартира последователно да се възвръща. Подобряването на обстановката в добива се отразява на цените на горивата - в този момент цената на литър бензин в Ангола е почти $0,28. Това демонстрира началото на плахи позитивни промени в стопанската система на страната.

Сирия

През последните няколко години държавното управление в Дамаск неведнъж покачва цените на горивата в отговор на влошаваща се икономическа рецесия, породена от дълга революция, интернационалните наказания, пандемията от COVID-19 и финансови проблеми в прилежащ Ливан.

В Сирия водачите имат опция да купуват 75 литра субсидиран бензин на месец на цена от 0,21 $ за литър.. Въпреки това, в случай че би трябвало да закупите бензин над този предел, цената на литър се усилва близо четири пъти.

Иран

С едни от най-големите ресурси на недопечен нефт - към 12% от общите в света - страната оферираше на своите жители едни от най-ниските цени за бензин. Цената на бензина тук е единствено $0,05 на литър.

Преди към две години обаче иранското държавно управление реши да увеличи цените на горивата, което докара до нарастване на цената на бензина почти 2,5 пъти. Този ход имаше за цел да понижи вътрешното ползване и да се бори с контрабандата на на ниска цена бензин.

Венецуела

Въпреки провокациите, пред които са изправени нейните жители, в това число тежки стопански рецесии и задълбочаваща се беднотия, Венецуела предлага най-ниските цени на автомобилното гориво в света.

В тази южноамериканска страна цената на бензина е толкоз ниска, че даже е по-малка от цената на бутилка елементарна питейна вода -, почти $0,025 на литър! Въпреки това, заради дълбоките стопански проблеми на страната, единствено дребна част от популацията може да има кола: от всеки 1000 души във Венецуела, която има едни от най-големите ресурси от нефт, единствено 145 души могат да си разрешат личен автомобил.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР