Цените на бензина и дизела ще поскъпнат леко с 5-6

...
Цените на бензина и дизела ще поскъпнат леко с 5-6
Коментари Харесай

Очаква се леко поскъпване с 5-6 ст. на бензин и дизел това лято

Цените на бензина и дизела ще нарастнат леко с 5-6 стотинки до края на лятото, предвижда пред БНР Живодар Терзиев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация.

По данни на платформата Fuelo през днешния ден междинната цена на най-масовия бензин А95 е 2.16 лева за литър. За обособените търговци тя варира от 2.00 лева до 2.19 лева

Подобни са цените и на дизела. Средната е 2.15 лева за литър, като се продава в диапазона 1.99 лева - 2.19 лева

" От началото на годината горивата на бензиностанциите у нас са поскъпнали с към 25 стотинки ", уточни Терзиев. Това значи растеж от над 13%.

" Ние следваме наклонността, а тя е - ниското ползване през миналите 12 месеца поради рестриктивните мерки на ковид-пандемията доведе до доста ниски равнища на нефта, оттова и на дериватите. Например предходната година по това време на бензиностанциите стигнахме цени 1.70-1.60 лева за литър. След това възобновяване стартира и в този момент сме на предпандемичните равнища ", изясни специалистът.

Що се отнася до тренда на интернационалните цени, той уточни, че през последните 14 месеца се наблюдава устойчиво поскъпване на нефта, а от там и на неговите производни. " В рамките на една година от съвсем нулеви равнища в този момент се връщаме на цени  от 67-68  $ за барел, каквито бяха през 2018 година Петролът нарастна с 50% от началото на годината, а през днешния ден евентуално ще бъде достигната цена от 78 $ за барел. Това показва едно:„ Пазарите са нестабилни, само че към непрекъснато покачване ", съобщи Терзиев.

Според него обаче въпросът с цените на енергийните запаси е повече въпрос на геополитика. " За съжаление ще става все по-силна геополитика в аспекта на Зелената договорка, на възстановителния проект, а също и на непотребните пари, които стоят във финансовата сфера и би трябвало да бъдат използвани “, посочи Живодар Терзиев.

Все отново той не счита, че ще се стигне до 100 $ за барел в скоро време. 

Пътуващите към Гърция специалистът посъветва да изпълнят резервоарите на колите си догоре, тъй като в южната ни съседка цената на бензина към този момент гони 3 лева за литър.

В Румъния цените са изравнени, само пропан-бутанът там е по-скъп. Турция обаче продължава да държи по-ниски цени на бензин и дизел заради данъчната си политика.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР