Цената се увеличава от 35 на 80 евро. По-дълъг става

...
Цената се увеличава от 35 на 80 евро. По-дълъг става
Коментари Харесай

Европа оскъпява визите за руснаци

Цената се усилва от 35 на 80 евро. По-дълъг става срокът на обработка, нараства и броят на нужните документи. България се причислява към рестриктивните мерки с отвращение.
Европейската комисия предлага цялостно прекъсване на Споразумението на Европейски Съюз за облекчение на визовия режим с Русия. Това се случва, откакто преди седмица в Прага се организира неофициална среща на външните министри по какъв начин да се лимитират визите за съветските жители.

като част от пакета от наказания против Русия, откакто при започване на войната в Украйна бяха наложени наказания и ограничавания на съветски държавни чиновници и бизнес водачи.

Идеята се поддържа основно от балтийските страни, Финландия и Полша. Настоящото решение на Европейска комисия позволява и спомагателни ограничаващи ограничения на национално равнище, като редица страни ползват разнообразни ограничавания.
Реклама
Повечето страни от съюза обаче имат опасения дали сходна цялостна възбрана в шенгенската зона е правно допустима. Сред тях е и България, като служебният министър на туризма Илин Димитров съобщи, че " няма по какъв начин да се забрани да влизат руснаци, само че визата им ще се оскъпи ".

Премахването на визовите облекчения значи, че съветските жители към този момент няма да се употребяват с фаворизиран достъп до Европейски Съюз и ще се сблъскат с по-дълъг, по-скъп и по-труден развой на кандидатстване за виза.

" Държавите членки ще разполагат с необятна независимост на преценка при обработването на молби за краткосрочни визи от съветски жители и ще могат да обезпечат по-голям надзор във връзка с съветските жители, пътуващи до Европейски Съюз ", се споделя в известието на Европейска комисия. Европейският съюз ще остане отворен и за избрани категории съветски претенденти за виза, пътуващи по характерни аргументи, в това число членове на фамилии на жители на Европейски Съюз, публицисти, дисиденти и представители на гражданското общество.
По-скъпо и по-бавноПредложението за прекъсване на Споразумението за облекчение на визовия режим ще постави завършек на всички удобства за съветските жители, които аплайват за виза за кратковременен престой в шенгенското пространство. Вместо това ще се ползват общите правила на Визовия кодекс. Реклама
На процедура съветските претенденти ще се сблъскат с:

По-висока такса за виза: тя ще се усили от €35 на €80 за всички претенденти. Увеличено време за обработка: общоприетият краен период за консулствата да вземат решение по заявките за виза ще се усили от 10 на 15 дни. Този интервал може да бъде продължен до най-много 45 дни в обособени случаи, когато е належащо в допълнение разглеждане на заявката. По-рестриктивни правила за многократните визи: претендентите към този момент няма да имат елементарен достъп до визи, годни за неведнъж влизане в шенгенското пространство. По-дълъг лист от нужни документи: претендентите ще би трябвало да показват цялостния лист с документални доказателства, когато аплайват за виза. Те към този момент няма да се възползват от опростения лист, включен в Споразумението за облекчение на визовия режим.
България оскъпява с отвращение
За България цената на визите за съветските туристи също ще се увеличи от 35 на 80 евро. В началото на септември заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев съобщи, че в изискванията на съветска военна експанзия против Украйна и поради обстоятелството, че Русия разгласи страните членки, в това число и България, за вражески страни, България като част от Европейския съюз е част от това политическо единодушие.

Не в синхрон звучи министърът на туризма Илин Димитров. " Няма по какъв начин да се забрани да влизат руснаци, само че визата им ще се оскъпи. Това е решение на Европейски Съюз, с което ние не сме изцяло съгласни, само че като членове на съюза ще би трябвало да се съобразим ", сподели той пред Българската национална телевизия преди дни. Пред медиите той разяснява още, че преустановяването на съглашението на Европейски Съюз с Русия за омекотен визов режим ще навреди на българския туризъм.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР