Цената на свинското месо у нас е рекордна за последните

...
Цената на свинското месо у нас е рекордна за последните
Коментари Харесай

Рекордна цена на свинското за шест години

Цената на свинското месо у нас е рекордна за последните шест години. Това демонстрира годишен разбор на Държавната комисия за стокови тържища и борси за 2019 година

Свинското е поскъпнало за последната година с 50 на 100.

През летните месеци цената му стига пикови стойности от близо 10 лв. за кг на едро, които се резервират и до края на 2019 година, регистрират специалистите от комисията.

Според тях главните фактори, довели до повишаването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, повишаването на цените на свинското месо в Европейския съюз поради експлоадирането на болестта в Азия, както и забележителното нарастване на търсенето на месо в Китай.

За внезапното повишаване сигнализираха от дълго време в този отрасъл у нас.

Скъпата суровина повлича и цената на каймата, която пораства през цялата 2019 година, сочи анализът на комисията. В началото на годината тя се продава на едро приблизително по 4,32 лева./кг, след което цената є потегля нагоре, с цел да стигне в края на годината до 5,65 лв. за кг, което е с 30 на 100 от горната страна.

Макар и по-слабо скъпото свинско се отразява на кренвиршите и саламите, чиито цени също се подвигат през предходната година. В началото на 2019 година кг кренвиршите се продават на едро по 5,13 лева, а през ноември цената към този момент е 5,49 лева./кг, като покачването за интервала е 7%.

Толкова е нарастването и при саламите, като на едро цената им е повишена от 4,86 лева за кг до 5,17 лева за кг.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР