Цената на природния газ за февруари ще бъде в диапазона

...
Цената на природния газ за февруари ще бъде в диапазона
Коментари Харесай

Увеличение на парното няма да има. Цената на газа пада през февруари

Цената на природния газ за февруари ще бъде в диапазона на 129 -130 лева Това съобщи изпълнителният шеф на „ Булгаргаз “ Деница Златева по време на съвещанието на Комисията за енергийно и водно контролиране.

„ Булгаргаз “ внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава сдружението предложи цена от 135,38 лева за мегаватчас. То е на база котировките на газа на нидерландската борса TTF за първите 10 дни на януари.

„ Запознахме се с изпратения ни отчет и нямаме възражения. Прогнозната цена беше изпратена 20 дни преди началото на февруари, т.е. – на 11 януари. Оттогава има развиване и цената, която чакаме от 1 февруари, е 129-130 лева Тя е близо 30% по-ниска от тази за януари “, сподели Златева.

В момента цената на газа за януари е 179 лева за мегаватчас.

След съвещанието ръководителят на Иван Иванов съобщи, че няма да има увеличение на цената на топлинната сила.

„ Тези български жители, които употребяват парно отопление в столицата и огромните български градове, би трябвало да бъдат спокойни, че до края на отоплителния сезон няма да има смяна в цената на топлинната сила “, разяснява Иванов.

„ Фактът, че
цената на природния газ
през февруари ще с близо 30 % по-ниска по отношение на актуалната, е добра вест и за промишлеността, тъй като ще даде един комфорт при потреблението на природния газ “, разяснява Иванов, представен от Българска телеграфна агенция.

На въпрос дали цената на топлинната сила ще се увеличи след края на отоплителния сезон, Иван Иванов отговори, че КЕВР ще следи ценовите равнища на природния газ и тогава ще може да се каже. Той уточни, че прогнозната годишна цена на природния газ, която регулаторът дефинира за топлофикационните сдружения за този отоплителен сезон, е 122 лв. за мегаватчас.

„ В края на отоплителния сезон ще създадем калкулации и бъдете сигурни, че каквото може, Комисията ще направи, с цел да отбрани ползите на българските жители “, добави ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР