Цената на петрола може да сe срине до 10 долара

...
Цената на петрола може да сe срине до 10 долара
Коментари Харесай

Петролът може да се срине до невиждано ниски цени при изпълнение на Парижкото споразумение

Цената на петрола може да сe срине до 10 $ на барел до 2050 година, в случай че светът успее да електрифицира енергийния пазар и да извърши задачите на Парижкото съглашение. До това умозаключение стига отчет на  компанията за енергийния проучвания и консултантски услуги Wood Mackenzie, представен от Си Ен Би Си.

Според компанията в случай че международните водачи подхващат решителни дейности за ограничение на световното стопляне с до по-малко от 2 градуса по Целзий до 2050 година, каквато е главната цел на Парижкия климатичен контракт, то търсенето на нефт ще спадне „ доста “.

От Wood Mackenzie показват, че при сюжети на интензивен преход, енергийния пазар ще бъде значително електрифициран доникъде на века, намалявайки доста потреблението на изкопаеми горива. При този сюжети търсенето на нефт може да намалее със 70% по отношение на актуалните равнища до 2050 година

От компанията предвиждат, че търсенето ще стартира да пада от 2023 година, като по-късно спадането ще се форсира доста – годишно движение от по 2 млн. барела дневно.

Според отчета цените на петрола ще навлязат в стадий на „ терминален спад ”, като интернационалният бенчмарк – сортът Брент, ще падне до сред 37 и 42 $ за барел до 2030 година Към 14:50 часа през днешния ден той се търгува за 66,55 $ за барел. От Wood Mackenzie показват, че референтния вид може да поевтинее до 28-32 $ за барел през 2040, преди да доближи дъно от 10-18 $ през 2050 година

Близо 200 страни ратифицираха Парижкото съглашение за климата през 2015 година, поемайки уговорката да лимитират въглеродните си излъчвания, тъй че повишението на температурата на планетата да остане „ много под “ 2 градуса по Целзии над прединдустриалните равнища и да продължат напъните за ограничение на повишението на температурата с 1,5 градуса по Целзий.

Някои учени по климата обаче считат, че постигането на тази цел на процедура към този момент е невероятно. Според разбор на Организацията на обединените народи, оповестен през февруари, поетите от  страните по света ангажимент за ограничение на излъчванията на парникови газове, са „ прекомерно надалеч ” от задълбочените ограничения, нужни за отбягване на най-опустошителните последствия от утежняване на климата.

Ан-Луиз Хитъл от Wood Mackenzie, акцентира, че показаният през днешния ден отчет на консултантската компания показва един избран сюжет и не съставлява базова прогноза.

„ Въпреки това петролната и газовата промишленост не могат да си разрешат да бъдат самодоволни. Рисковете, свързани със стабилната политика за изменение на климата и бързо изменящите се технологии, са прекомерно огромни “, добави тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР