Цената на петрола може да падне до $10 за барел

...
Цената на петрола може да падне до $10 за барел
Коментари Харесай

Електромобилите могат да сринат петролния пазар

Цената на петрола може да падне до $10 за барел поради развиването на електрическите автомобили. Такава прогноза направи пред CNBC Крис Уейтлинг, който е изпълнителен шеф на Longview Economics. Според него пред идващите сред шест и осем години революцията на електрическите автомобили ще повлияе съществено на търговията с скъпата суровина.

Анализаторът счита, че едно от най-значимите събития за петролния пазар през 2018 година евентуално ще бъде Първичното обществено предложение на саудитската петролна компания Aramco.

Въпреки упованията за срив на цената на петрола в идващите години, в средносрочен проект няма да има обилни промени, разяснява още Уейтлинг. Той напомня обаче, че 70% от петрола се употребява за потребностите на превоза. Затова и в дълготраен проект революцията при електрическите автомобили ще повлияе съществено на търговията със суровината.

„ Преди 120 години светът не живееше от нефт, той не е бил постоянно мотор на стопанската система ", разяснява Уейтлинг и уточни, че обстановката се трансформира и различните горива навлизат доста бързо.

В последните три години цената на петрола се намали от $120 за барел до днешните към $50-60, преминавайки и през равнища от под $40 за барел. На пазарите въздействие оказваха голям брой фактори и най-много шистовата гражданска война в Съединени американски щати.

Това накара и ОПЕК да предприеме дейности и да ограничи производството си, с цел да балансира пазарите. Преди дни организацията заяви, че това е реалност и в този момент наред е идната стъпка - премахването на лимитите, което може да се случи от пролетта на 2018 година.

Все отново не трябва да се не помни и към момента високата цена на електрическите коли. Тя зависи главно от батериите, разяснява преди дни президентът на Mitsubishi Electric. Тенденцията е за понижаване на цената им и в близко бъдеще електрическите автомобили ще костват колкото стандартните. А след години цената им даже ще бъде по-ниска.

Вероятно това не е чак толкоз далечно бъдеще поради обстоятелството, че електрически коли започнаха да създават колоси като General Motors, Ford и Volkswagen и те вършат съществени вложения в този нов бранш. Остава и развиването на инфраструктурата - зарядни станции, както и времето за зареждане на колите, също да върви в крайник с усъвършенстването на батериите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР