Цената на медта се повиши за втори пореден ден във

...
Коментари Харесай

Китай обяви първи търг за 100 хил. т метали, но цената на медта се възстановява

Цената на медта се увеличи за втори следващ ден във вторник, откакто в петък спадна до най-ниското равнище от 14 април и макар новината, че Китайският държавен запас разгласи първия търг за продажба на 100 хиляди тона метали. Фючърсът с доставка през юли се увеличи с 1.5%, до 4259 $ за паунд (9390 $ за тон) по обед във вторник на стоковата борса Comex в Ню Йорк.

Цената на метала се срина предходната седмица, откакто Федералният запас разгласи, че може да увеличи лихвените проценти по-рано от предстоящото и известието на Китай, че ще освободи стратегически железни запаси. Но даже в случай че плануваните продажби за крайни консуматори подтикват вътрешното предложение, вложителите слагат под подозрение способността на Китай да има трайно влияние върху пазара на първични материали.
Първи търг
Във вторник администрацията, ръководеща държавните запаси на Китай, разгласи, че ще пусне на търг общо 100 хиляди тона цветни метали при започване на идващия месец. Началната серия от продажби ще бъде на 6-7 юли, като наддаването ще бъде напълно онлайн. Според някои анализатори това е първият сходен ход от Китай за десетилетие насам.

На пръв взор задачата на китайското държавно управление е да ограничи инфлацията и да подсигури доставки на нужните първични материали за производството в страната. Националната администрация за хранителни и стратегически запаси заяви на уеб страницата си, че ще пусне мед, алуминий и цинк на партиди за компании за преправка и произвеждане на цветни артикули.

Според икономистите размера на доставките няма да е задоволително огромен, с цел да укроти възходящите цени. Според Citigroup напъните на Китай се концентрират главно върху " повишението на цените на суровините посредством ръководство на пазарните упования и въздържане на спекулантите, в сравнение с е разрешаване на какъвто и да е физически дефицит. "

Китайската администрация за хранителни и стратегически запаси разгласи, че ще продаде на търг 20 хиляди тона мед, 30 хиляди тона цинк и 50 хиляди тона алуминий. Според Citigroup общите държавни запаси на Китай сега възлизат на 2 млн. тона мед, 800 хиляди тона за алуминий и 350 хиляди тона за цинк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР