Цената на енергийните продукти е една от най-обсъжданите теми след

...
Цената на енергийните продукти е една от най-обсъжданите теми след
Коментари Харесай

Как се промениха цените на горивата у нас за година и ще влязат ли в сила нови отстъпки?

Цената на енергийните артикули е една от най-обсъжданите тематики след нашествието на Русия в Украйна. Цените на горива в международен мащаб се повишиха - на някои места по-осезаемо. Тенденцията нямаше по какъв начин да подмине и страната ни. Ако през януари 2022- ра започнахме годината със междинна цена на всеобщия бензин А95 от 2,40 лв. за литър и за дизела от 2,47 лв. за литър, то в този момент цените респективно са 2,64 лв. и 3,03 лв.. Това демонстрират данни на профилираната платформа, която следи цените на горивата и петрола в международен мащаб Fuelo.

През годината по-осезаемо повишаване у нас стартира да се следи в края на февруари и през март, след началото на войната в Украйна, когато цените доближиха близо 3 лв. за литър А95 и малко над 3 лв. за литър дизел . Покачването продължаваше със постоянни темпове и през идващите месеци.

През летните месеци и по-точно в края на юни станахме очевидци на цени на бензина от близо 3,40 лв. за литър, а дизелът нарастна до 3,56 лв. за литър по данни за междинните цени за страната ни.

Така през юли беше въведена, като антикризисна мярка, отстъпка от 0,25 лв. за литър гориво. Тя важеше за зареждане на бензин А95 или дизел до 50 литра се получава отстъпка от 0,25 лева за литър, като автомобилът трябваше да е благосъстоятелност или да се употребява от физическо лице.

Служебното държавно управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година в размер на 38 млн. лв. за удължение на мярката на държавното управление за 0,25 лева отплата за литър гориво при зареждане на бензиностанция.

След въвеждането на мярката, сякаш цените на горивата се успокоиха, а до края на септември даже имаше прочут спад, като цените на бензина падната под 3 лв. за литър, а тези на дизела се задържаха до 3,25 лв. приблизително за страната.

В края на ноември властта реши да се продължи програмата за погашение на обезщетенията на физическите лица, крайни консуматори на горива по мярката. Така служебното държавно управление утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на финансите за 2022 година в размер на 38 млн. лв. за удължение за 0,25 лева отплата за литър гориво при зареждане на бензиностанция.

В последния ден на отстъпката от 0,25 лева за литър пред бензиностанции у нас се извиха опашки от искащи да заредят резервоарите на колите си. Шофьорите се надяваха, че след отпадане на мярката цените на горивата въпреки всичко ще паднат. Поне към този момент упованията им не се оправдават - междинните цени за страната се резервират на непрекъснати равнища от 2-3 седмици.  
 Бензин, ток и природен газ: Държавите, в които цените на силата доближиха исторически равнища през 2022 година
Бензин, ток и природен газ: Държавите, в които цените на силата доближиха исторически равнища през 2022 година

Къде стои страната ни?

Ще продължи ли в последна сметка отстъпката?

Малко преди настъпването на празниците служебният министър на стопанската система Никола Стоянов разгласи, че отстъпката от 25 стотинки за горивата остава и при започване на идната година, като съгласно него нужните средства, с цел да се продължи отстъпката за горивата, би трябвало да дойдат от свръхпечалбите на бургаската рафинерия " Лукойл Нефтохим ".

Още на идващия ден обаче очакванията бързо се изпариха - стана ясно, че мярката с 25 стотинки отстъпка на литър горива стопира да работи на Нова година. До това се стигна, откакто Народното събрание не я включи в удълженото деяние на бюджета, което мина на второ четене.

Днес съветникът на финансовия министър Росица Велкова Любомир Каримански заяви, че служебното държавно управление ще разгласи нов пакет от антикризисни ограничения до две седмици. Това разгласи той пред Нова тв.
 Последно: Държавната отстъпка от 25 ст. за горивата стопира до дни
Последно: Държавната отстъпка от 25 ст. за горивата стопира до дни

Депутатите дефинитивно удължиха действието на Бюджет 2022

Новите ограничения

Пакетът ще е ориентиран към най-уязвимите групи от популацията и ще е на стойност 172 милиона лв.. Според него по този начин би трябвало да се избегне даването на помощи на калпак. Новият пакет от антикризисни ограничения ще е ориентиран главно към помощи за пътувания в градския превоз, подпомогане на бюджетите на семействата през зимните месеци.

Към момента данните демонстрират, че Русе, Велико Търново и Перник са областите с най-ниски цени на главните горива. Разликите обаче не са толкоз обилни, като имаме поради, че цените в тези области са с почти 0,3 лв. по-ниски от междинното за страната.

Най-скъпо излиза да заредим резервоара в области Кърджали, Разград, Смолян и Добрич.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР