Цената на добиваните в държавните мини Марица изток да се

...
Цената на добиваните в държавните мини Марица изток да се
Коментари Харесай

Държавните мини: По-скъпи въглища или стачка

Цената на добиваните в държавните мини " Марица изток " да се увеличи, с цел да бъде устойчиво сдружението или притежателят му " Българският енергиен холдинг " да даде 50 млн. лева заем, с цел да издържи въгледобиввното дружество до края на годината. За това упорстват синдикалните организации на КНСБ и КТ " Подкрепа ", които оповестиха подготвеност за митинг и упорстват за среща с премиера Бойко Борисов. От него те желаят и политическа гаранция, че ще работят най-малко 15 години.

Исканията на държавните мини за гарантиране на бъдещето им идват на фона на оповестената от Европейската комисия Зелена договорка и енергийна промяна, която планува затваряне на замърсяващите въглищни електроцентрали. За сходен преход Брюксел дава на България 678 млн. евро за финансиране на планове във въглищните райони, които ще са най-потърпевшите от новите екоизисквания.

Дори и в най-хубавия случай единствено така наречен американски въглищни централи ще могат да работят след 2030 година и то при спомагателни инвестиции за реализиране на новите условия на Европейски Съюз за пределни правила за замърсяване на въздуха. Останалите се чака да спрат работа до 2025 година, което при всички положения значи понижен въгледобив и нужда от промяна на заетостта в мините.

Конкретният мотив за паниките на служащите в държавното сдружение е пониженият рандеман на въглища с 25 % през тази година поради свитото ползване на електричество в коронакризата.

Мините приключват полугодието на 2020 година със загуба от 9.6 млн. лева, което е забележителен растеж по отношение на миналогодишния резултат за същия интервал, който също е негативен, само че за 1.7 млн. лева Във финансовия доклад се показва, че поради пандемията в откритите сектори на мината повече от месец не се е работило. Приходите от продажбите на въглища са намалели с близо 70 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР