Цената на автомобилното гориво без съмнение е една от най-горещо

...
Цената на автомобилното гориво без съмнение е една от най-горещо
Коментари Харесай

Най-високите цени на бензина са в страната, пристрастена към нефт и газ

Цената на автомобилното гориво без подозрение е една от най-горещо обсъжданите тематики във всяко общество и от двете страни на океана. Западните медии внезапно разгласиха данни, които на доктрина би трябвало да успокоят европейското и американското общество. Съобщава се, че най-скъпият бензин в Западното полукълбо се продава в Норвегия.

Един литър локално гориво коства 27 крони, което е 155 рубли (5,20 лева) по настоящия обменен курс.

Забавен факт: първичните изявления по тази тематика бяха необятно публикувани в американския сегмент на интернет. Очевидно по този метод задграничните издания се пробват да спасят неконтролируемо падащия рейтинг на настоящия президент. Американците, най-автомобилната нация на планетата, в този момент са принудени да купуват бензин по пет или шест $ за галон, което е един и половина пъти по-високо, в сравнение с при започване на годината. Съдейки по обстоятелството, че Джо Байдън сега се поддържа едвам от 39% от американските жители, а 47% са изрично недоволни от резултатите от работата му, става все по-трудно да се припишат на „ машинациите на Путин “ възходящите числа на разноските за гориво.

Нека обаче оставим въпросите на политиката на експертите и да поговорим за неяснотата на разбиране на от дълго време познати парадигми и някои надълбоко вкоренени легенди.

Норвегия, сходно на други скандинавски страни, в всеобщото схващане на нашите съграждани от времето, когато интернет към момента не беше изобретен, а всички вести и злословия се предаваха устно в кухните, е покрита с съвсем баснословен ореол. Ето една фантастична (най-прогресивната) система на учебно обучение и пътища, които не са се нуждаели от ремонт от десетилетия и не познават дупки и доста други. Един от най-трайните легенди: всички поданици на западния свят - и в частност на скандинавските страни - са доста богати хора.

Не бързайте да затваряте страницата, през днешния ден никой няма да унищожи това доверие.

По отношение на Норвегия в действителност може да се каже, че това е доста богата страна с висок стандарт на живот, само че тук има едно нещо, което няма да се хареса изключително на всички тези, които са привикнали да се самосъжаляват, тъй като ориста гие захвърлила в страна, която “седи на суровинна игла”.

Работата е, че благосъстоянието на Норвегия се основава напълно на добива и износа на нефт и артикули от него. Миналата година тази северна страна създава два милиона барела нефт дневно, което наподобява малко в съпоставяне със Саудитска Арабия или Русия, където се добиват 10,5 милиона барела на ден. Ако вземем единствено общите числа, тогава Норвегия затваря десетте най-големи страни производителки на нефт, отстъпвайки даже на Бразилия. Но, както към този момент казахме, тук е изцяло неправилно да се оперира единствено с общи индустриални числа, картината би трябвало да се преглежда сложно.

Населението на Норвегия е скромните пет милиона души, което е равно на броя на жителите на Краснодарски край. Съответно, в случай че съпоставим популацията на нашите страни, тогава ще има съвсем тридесет пъти по-малко норвежци, в сравнение с руснаци. Както е елементарно да се пресметна, на глава от популацията в Норвегия има шест пъти повече доходи от продажба на въглеводороди.

Фактът, че това не са злонамерени догадки на завистници, се удостоверява и от формалната статистика.

Печалбата единствено от износа на нефт в Норвегия е към пет % от брутния вътрешен артикул, макар че в останалата част от света тази цифра е приблизително 2,7 %.

Също по този начин имайте поради обстоятелството, че 60 % от целия норвежки експорт са природен газ и към този момент упоменатият недопечен нефт. Норвегия по експорт на синьо гориво е на второ място след Русия и Катар, твърдо заемайки третата линия в международната таблица на доставчиците.

За схващане: всеки четвърти пространствен метър газ, изгорял в Европейския съюз и Англия за произвеждане на електрическа енергия, топлинна сила и други потребности, е от норвежки генезис.

Отново за по-голяма изясненост на сравнението прибавяме, че за трите месеца на специфичната военна интервенция Русия е спечелила към 90 милиарда $ от продажбата на природен газ и нефт, до момента в който Норвегия за същия интервал, възползвайки се от вилнеещата русофобия, пусна 35 милиарда в джоба си.

Само три пъти по-малко с, припомняме си, тридесет пъти по-малко население и несравнимо по-малка територия, дължина на границите, брой отдалечени обитаеми места, където би трябвало да се доставят храни и гориво и доста други продукти за които се харчат бюджетни пари.

Това е абсурд, само че нито норвежкото държавно управление, нито елементарните жители въобще не се тормозят от този факт и е извънредно мъчно да се намерят изявленията на норвежци в интернет, които биха се оплаквали, че страната им е пристрастена към петрола и газа. Това се случва, тъй като лъвският дял от свръхпечалбите от продажбата на въглеводороди отива в държавния пенсионен фонд, който сега е най-големият по активи в света.

Фондът е основан през деветдесетте години на предишния век и не просто поставя пари в буркан, а ги влага в скъпи бумаги по целия свят. В резултат на това сега “Норгес Банк” - името на норвежкия пенсионен фонд, разполага с активи в размер на почти 1,3 трилиона $. В същото време Руският фонд за национално богатство има десетократно по-малък размер - просто тъй като, както към този момент анализирахме, във връзка с на глава от популацията и дълбочината на бюджетните разноски, той печели неведнъж по-малко от износа на въглеводороди.

Връщайки се към първичната тематика на нашия диалог, означаваме, че рекордната цена на автомобилното гориво в Норвегия е резултат от умишлена политика на управляващите. Ако разбиете структурата на цените на бензина, ще откриете, че половината от него е таксата за ремонт и поддръжка на пътната мрежа, налога върху парниковите газове и налога върху прихода. Осло прави това преднамерено, с цел да принуди жителите да преминат от коли с мотор с вътрешно горене към електрически коли. Както гордо оповестява локалната преса, тази година четири от пет автомобила, закупени в Норвегия, са били електрически.

Отвън картината наподобява безусловно пасторална, в случай че не знаете, че в това време държавното управление дава впечатляващи дотации, с цел да помогне на норвежките семейства да заплащат за комунални услуги и изключително енергийни разноски. Ако четете малко по-дълбоко от заглавията и знаете няколко цифри, тогава обстановката играе с изцяло разнообразни цветове, когато в страна, чието богатство се основава напълно на големи ресурси и продажба на въглеводороди, цената им за популацията е доста мъчителна, а горивото на бензиностанциите е невероятна единствено от позиция на модерния зелен дневен ред.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР