Целта ни е цените на храните да паднат с 20-30%,

...
Целта ни е цените на храните да паднат с 20-30%,
Коментари Харесай

Никола Стоянов: Масово попаднахме на надценки от 80-90% при хранителните стоки

„ Целта ни е цените на храните да паднат с 20-30%, само че заричане и цел са две разнообразни неща “, разяснява пред Нова тв служебният министър на стопанската система Никола Стоянов.

„ Надценките от 100%, които открихме при инспекциите на цените, не са изключения. Масово попадаме на случаи на надценка от 80-90 и нагоре % най-вече при питателните артикули. При млечните артикули образците за такива високи надценки са доста. Не е проблем да е единствено един образец. Проблемът при цените и надценките е, че е доста всеобщо ", засегнат е министърът.

Той заяви, че сега разискват с специалисти каква надценка да се разгласи за нелоялна конкуренция.

„ Коментираме да е 20 или 25% “, уточни Стоянов. По думите му още тази седмица в министерството ще бъдат поканени представители на Комисията за отбрана на конкуренцията/КЗК/, с цел да забележим дали няма и картел в този бранш.

„ Това е органът, който може да ревизира, защото имаме подозрения за това “, заяви служебният министър на стопанската система. Той разяснява и инспекциите, които страната прави по повод цените на питателните артикули у нас.

„ Никой не може да изясни за какво цените се качват толкоз доста. Всеки сочи другия с пръст. Цените се покачват, тъй като маржовете доста се качват “, посочи Стоянов. Министърът е песимистичен, че в тази конкурентна среда, в случай че се понижи ДДС-то ще паднат и цените.

„ Ясно е какво увеличи инфлацията през предходната година. Освен тези фактори приходите бяха нараснали няколко пъти и хората продължеха да пазарят. Доходите би трябвало да се подвигат, само че е тъничък момента какъв брой бързо. Миналата година това стана доста внезапно и това увеличи инфлацията “, добави още министърът. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР