Целта ни е да оптимизираме разходите в системата, за да

...
Целта ни е да оптимизираме разходите в системата, за да
Коментари Харесай

Проф. Хинков: Оптимизация на разходите може да намали доплащането от страна на пациентите

Целта ни е да усъвършенстваме разноските в системата, с цел да можем да понижим доплащането за здравни услуги от страна на пациентите, като в същото време те получат една добра здравна услуга. Не става въпрос за увеличение на здравната вноска. Това съобщи пред NOVA News министърът на опазването на здравето професор Христо Хинков.

" Бюджетът е главен инструмент за положителното опазване на здравето.  Защото положителното публичното здраве е обвързвано с профилактика, към здравословния метод на живот и промоцията на здраве. Всичко това обаче е обвързвано с  профилактични национални стратегии, които за жалост имат доста оскъдно финансиране ", акцентира министърът. Той удостовери в ефира на предаването, че до 4 юли за пациентите с Миастения гравис ще бъде осъществена незабавна доставка на животоспасяващото лекарство Калимин (Kalymin).

По думите му в Бюджет 2023 година средствата за профилактика по НЗОК са непокътнати заплащанията от предходната година. " Имаме нарастване на средствата за извънболничните действия. Има и планувани пари   за спомагателен трансфер от бюджета на Министерство на здравеопазването, свързани с лекуване на деца до 18-годишна възраст. Като цяло бюджетът, очакван до края на тази година, следва правилото последователно да се изнасят медицински действия и проучвания отвън лечебните заведения. Тенденциите през последните 10-15 години  са непрестанно увеличение на парите за лечебни заведения и медикаменти. А това не води до фрапантно възстановяване на здравно-демографските индикатори ".

Той разяснява, че това не значи, че ще има по-малко пари за лечебните заведения, а когато се разболеем – ще разчитаме на извънболничната помощ. " Просто ще се трансформират съотношенията в бюджетите. Парите за лечебни заведения ще са толкоз, колкото са нужни. Успоредно с това ще върви и една оптимизация на болничната помощ. Към момента сме на челните меса в Европа  по брой на лечебните заведения на глава на популацията. имаме повече лечебни заведения, в сравнение с са ни нужни ", акцентира той.

Министърът изясни, че от 2001 година са разкрити повече частни, в сравнение с държавни лечебни заведения. " Всичко е за сметка на частното вложение в опазването на здравето. Моята концепция не е да сътворявам мораториум в разкриването на нови здравни заведения. Не мога да спра частната инвестиция. Това, което мога да направя е да направя един обзор на опциите на  НЗОК да поема нови договорни сътрудници. Защото сега всеки, появил се на пазара и поискал подобен контракт, го получава. Няма болница, която да може да се устоя от частни заплащания. Хората са неплатежоспособни, а медицината е скъпа ".

Професор Хинков разяснява и въпроса по какъв начин може да се понижи доплащането от страна на пациента. " Увеличаването на договорните сътрудници към НЗОК – на процедура при една и съща цена на клиничната пътека и една и съща цена или може би последователно увеличаваща се здравна услуга, поради оскъпяване на медикаменти – води до това, че болните доплащат тази разлика от джоба си. Именно в това се корени тази оптимизация и опция хората да знаят, че когато са обезпечени – получават избран пакет от услуги. Колкото се може по-голям. А той е вероятен за реализиране. Това е по този начин нареченото универсално покритие, изисквано от СЗО ".

Един от методите съгласно министъра за оптимизация е изсветляването на връзките сред лечебните заведения и НЗОК. " Създаването на Националната здравно-информационна система цели точно това. Едва ли ще ми стигне времето, с цел да опиша всички дупки, през които изтичат средствата от този " здравноосигурителен чувал ", който пълним всички с нашите вноски. А здравната вноска е най-ниската в цяла Европа. Не приказваме обаче за увеличението ѝ ", уточни професор Хинков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР